x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 17 decese din cauza rujeolei. Epidemia a speriat Europa

17 decese din cauza rujeolei. Epidemia a speriat Europa

de Monica Cosac    |    13 Mar 2017   •   17:16
17 decese din cauza rujeolei. Epidemia a speriat Europa
Sursa foto: evgenyatamanenko/Getty Images/iStockphoto

Încă un copil a murit, în ultima săptămână, ca urmare a complicaţiilor provocate de rujeolă, astfel că numărul deceselor provocate de această boală a ajuns la 17. În prezent, epidemia  de rujeolă înregistrează peste 3.400 de cazuri în 37 de judeţe, iar în lipsa vaccinării copiilor, îmbolnăvirile vor continua, avertizează ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 10 martie 2017 este 3.446, distribuite în 37 de județe, potrivit ultimului raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Cea mai dramatică situaţie se înregistrează în judeţele din vestul ţării: Caraş Severin (728 de cazuri confirmate), Timiş (711), Arad (640). Acestea sunt urmate de judeţele Mureş (321), Dolj (175) şi Bistriţa Năsăud (129). Grav este că 619 îmbolnăviri au fost confirmate la copii mai mici de un an, mulţi dintre ei neavân încă vârsta la care se face imunizarea împotriva rujeolei.

Specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică spun că, de la declanşarea epidemiei, au fost înregistrate 17 decese, dintre care cinci în judeţul Arad, patru în judeţul Timiș, trei în judeţul Caraș Severin, trei în judeţul Dolj, unul în București și unul în judeţul Satu Mare.

Ultima victimă a virusului rujeolic este o fetiţă de un an şi nouă luni dintr-o comună din Satu Mare, copilul decedând la câteva ore după ce a fost transferată de urgenţă la Spitalul Municipal din Oradea. Fetiţa era nevaccinată şi provine dintr-o familie numeroasă. Părinţii mai au alţi 14 copii, dintre care opt au fost spitalizaţi la finalul lunii februarie fiind diagnosticaţi cu rujeolă. Medicii au stabilit că niciunul dintre copii nu a fost vaccinat împotriva rujeolei.

“Toate aceste cazuri s-au înregistrat la copii care nu au fost vaccinaţi. Imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situaţia în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua”, trage un semnal de alarmă  ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Potrivit acestuia, există suficiente doze de vaccin împotriva rujeolei pentru următoarele patru luni.

 

În ultima perioadă, contaminarea a atins o cotă alarmantă, iar epidemia de rujeolă din România riscă să se extindă în toată Europa, a avertizat recent Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Deja, două ţări - Belgia şi Ungaria - ne acuză ca am exportat virusul.

 

Ca masură de limitare a extinderii rujeolei, la nivel naţional se desfăşoară o campanie de vaccinare copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani.

×
Subiecte în articol: rujeola