x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 170 de medicamente sub 25 lei au dispărut în doi ani

170 de medicamente sub 25 lei au dispărut în doi ani

de Monica Cosac    |    11 Ian 2018   •   16:59
170 de medicamente sub 25 lei au dispărut în doi ani
Sursa foto: Di_Studio/Getty Images/iStockphoto

Circa 10% din medicamentele cu preţuri sub 25 lei au dispărut din România, în ultimii doi ani, din cauza creşterii cu peste 50% a taxei clawback, cei mai afectaţi fiind pacienţii cu boli cardiovasculare, digestive, respiratorii, reumatice şi ale sistemului nervos.

“Taxa clawback lezează interesele pacienţilor, loveşte în fabricile de medicamente din ţară şi escaladează costurile din sistemul de sănătate”, este semnalul de alarmă pe care îl trage din nou, la începutul anului, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte 16 fabrici de medicamente din ţară. Potrivit PRIMER, deşi autorităţile prezintă taxa clawback ca pe un instrument moderator al costurilor în sănătate, aceasta este “un mecanism pervers prin care medicamentele ieftine, cele utilizate de milioane de români, devin nerentabile şi dispar din piaţă”.

“Din 2015 şi până în prezent, ca o consecinţă directă a creşterii taxei clawback, românii găsesc în farmacii tot mai puţine medicamente ieftine. În plus, având în vedere că aproximativ 75% din medicamentele care costă sub 25 de lei sunt fabricate local, taxa clawback vulnerabilizează industria de medicamente din România, care pierde astfel din competitivitate, lăsând statul fără alternative din producţia internă”, mai spun reprezentanţii producătorilor de medicamente din România.

Potrivit unei analize realizate de CEGEDIM, o companie de analiză şi studii de piaţă specializată în industria farmaceutică, aproape 170 de medicamente care costă sub 25 de lei au dispărut de pe rafturile farmaciilor, ceea ce “demonstrează că pacienţilor li se îngrădeşte accesul tocmai la medicamentele ieftine”, obligându-i să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru alternative mai scumpe.

PRIMER solicită Guvernului Mihai Tudose să ia în serios avertismentele repetate şi să scutească de taxa clawback medicamentele ieftine.

Dispariţia medicamentelor ieftine, în perioada 2015-1017
Trimestru T3 -2015 T3 - 2016 T3 - 2017
Valoarea taxei clawback (%) 12.35% 14.91% 19.42%
Nr. medicamente cu preţ sub 25 lei 2166 2068 2001

(Sursa: Cegedim)

 

×
Subiecte în articol: medicamente disparute de pe piata