x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 27 de ani de scădere: în 2050 vom fi doar 16,8 milioane

27 de ani de scădere: în 2050 vom fi doar 16,8 milioane

24 Ian 2018   •   17:29
27 de ani de scădere: în 2050 vom fi doar 16,8 milioane
Sursa foto: Victor Stroe

România se numără între primele zece țări din Europa de Est ale căror populații vor scădea cel mai mult până în anul 2050. În acelaşi interval de timp se estimează că populația la nivel global va crește până la aproximativ 10 miliarde de oameni, creşterea fiind datorată dublării numărului de locuitori ai Africii, potrivit unor prospecții ale Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Creșterea populației la nivel global se va datora creșterii considerabile a numărului de locuitori în cinci dintre cele șase continente locuite ale Pământului, potrivit news.ro. Potrivit ONU, cele 10 țări ale căror populații scad cu cea mai mare rapiditate se află în Europa de Est. Japonia, probabil țara cu cele mai multe provocări demografice analizate, se află pe cel de-al 11-lea loc în clasament. Multe dintre aceste țări se confruntă cu dificultăți economice, populații care îmbătrânesc, lipsa forței de muncă specializate etc, scrie axios.com.

În perioada 2017-2050, populația României va scădea cu 17%. Bulgaria conduce clasamentul acestor țări din Europa de Est, cu o populație care va scădea cu 23% până în 2050.

Topul este completat de Letonia, cu o scădere de 22%, Republica Moldova, cu 19%, Ucraina, cu 18% și Croația, cu 17%. Clasamentul este continuat de Lituania, cu 17%, apoi de România, cu același procent, Serbia, cu 15%, Polonia și Ungaria, fiecare cu același procent. Apoi, potrivit ONU, între țările din Europa de Est, dar și din alte regiuni ale lumii ale căror populație se va diminua considerabil până în 2050 se numără: Japonia, cu 15%, Georgia, cu 13%, Portugalia, Bosnia și Herțegovina și Estonia-fiecare cu același procent. Populația Libanului va scădea cu 11%, la fel ca cea a Greciei, populația Coreei de Sud se va diminua cu 10%, iar cele ale Albaniei și Belarusului, cu câte 9%. În Bulgaria, care se află pe primul loc în clasament, populația va scădea cu 1,7 milioane de locuitori până în 2050-echivalentul întregii populații a capitalei și a zonei metropolitane din jurul acesteia. Între principalele cauze ale acestei scăderi considerabile a populației în primele 10 țări din clasament se numără ratele scăzute ale natalității. Acestea sunt situate între 1,3 și 1,6, potrivit CIA Factbook. Prin comparație, în SUA, rata natalității este de 1,9. O altă cauză este emigrarea. Milioane de oameni au părăsit Estul Europei pentru țări din vestul continentului european în care nivelul de trai este mai ridicat.

 

 

×
Subiecte în articol: populatia româniei în scadere