x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 5.000 de amputaţii, în fiecare an

5.000 de amputaţii, în fiecare an

14 Iun 2019   •   11:20
5.000 de amputaţii, în fiecare an
Sursa foto: Pixland/Getty Images

În fiecare an, circa 5.000 de români îşi pierd câte un picior din cauza diabetului, iar în mai bine de 30% dintre cazuri este vorba de amputaţii majore. Studiile arată că în urma unei amputaţii majore, jumătate dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii doi ani. Datele Federaţiei Internaţionale de Diabet arată că numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85% doar prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte aceşti pacienţi.

În acest context, implementarea profesiei de podiatru în România este o necesitate majoră, atrag atenţia specialiştii prezenţi la Congresul Naţional de Podiatrie, care se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 13-15 iunie. Începând de anul viitor, primele studii de Master în Podiatrie vor fi disponibile la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj. În prezent, acest master cu durata de doi ani este în faza de acreditare, potrivit reprezentanţilor UMF Cluj. 

Podiatrii sunt specialiştii care previn şi gestionează afecţiunile piciorului, oferă soluţii pentru calmarea durerii, tratează infecţiile şi gestionează deformaţiile piciorului.

 

 

×
Subiecte în articol: amputaţii