x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 5.000 de copii dispăruţi într-un singur an

5.000 de copii dispăruţi într-un singur an

27 Mai 2019   •   10:47
5.000 de copii dispăruţi într-un singur an

În ultimul an, în România au dispărut de acasă peste 5.000 de copii, arată cel mai nou raport al organizaţiei Salvaţi Copiii, care trage un semnal de alarmă asupra proporţiilor acestui fenomen cu implicaţii grave pe termen lung. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, dintre cei 5.078 de minori, 151 au vârste până în zece ani , 1.410 între 10-14 ani şi 3.517 mai mari de 14 ani. 

Principala cauză

În 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată: „Tot mai mulți copii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul nostru imediat și consistent pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, urmare a fenomenului migrației economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a instituţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat”, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

 

58% dintre copiii dispăruţi la nivel european sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare.

 

Salvaţi Copiii România a organizat o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor şi cadrelor didactice cu mesajul „Fuga de acasă e o capcană, nu un refugiu”, marcând în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. Echipele de voluntari şi specialişti au desfăşurat activităţi educaţionale cu peste 1.500 de elevi, din Bucureşti şi alte 11 judeţe ale ţării.

×