x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 6 români ucişi de West Nile, virus transmis de ţânţari

6 români ucişi de West Nile, virus transmis de ţânţari

01 Sep 2017   •   08:30
6 români ucişi de West Nile, virus transmis de ţânţari

Nu mai puţin de 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, din care şase decese, au fost înregistrate în această vară, potrivit specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Deşi Jurnalul Naţional avertiza, încă de la începutul lunii trecute, asupra riscului major de transmitere a unor boli mortale prin intermediul ţânţarilor, printre care şi West Nile, Ministerul Sănătăţii a transmis abia ieri primele recomandări de protecţie a populaţiei.

Conform datelor centralizate de specialiştii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, în sezonul 2017 (09.05.2017 – 30.08.2017), şase persoane şi-au pierdut viaţa după ce s-au îmbolnăvit de meningită/meningo-encefalită cu virus West Nile, trei dintre acestea fiind din Bucureşti, şi câte una din judeţele: Buzău, Brăila şi Olt. Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea: București – 3 cazuri, Buzău – 1 caz, Brăila – 1 caz, Constanța – 1 caz, Galați – 1 caz, Giurgiu – 2 cazuri, Ialomița – 1 caz, Ilfov – 2 cazuri, Olt – 1 caz, Sibiu – 1 caz, Vrancea – 2 cazuri.

Îngrijorător este că majoritatea (80%) persoanelor infectate nu prezintă simptome, însă, în cazul în care apare o durere intensă de cap şi febră ridicată, specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) recomandă prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. Potrivit acestora, în cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, frisoane, convulsii, slăbiciune musculară şi oboseală cronică.

Ministerul Sănătății susţine că toate oate aceste cazuri depistate şi înregistrate în România “sunt cazuri sporadice şi în momentul de faţă nu comportă riscul unei epidemii de amploare”.

Reamintim că, în ciuda asigurărilor liniştitoare date de autorităţi, ca şi în anii trecuţi, numărul îmbolnăvirilor cu West Nile şi, mai ales, numărul deceselor cauzate de acest virus periculos a crescut exponenţial. Astfel, dacă în 2015 au fost înregistrate 32 de cazuri de meningoencefalite produse de virusul West Nile şi a existat un singur deces, anul trecut numărul îmbolnăvirilor s-a triplat (93), iar numărul deceselor a ajuns la 19.

Potrivit unui raport al CNSCBT, în 2016, rata fatalităţii în urma infecţiei cu virus  West Nile a fost de 20,4% în ţara noastră, “practic, cea mai mare înregistrată până acum în România, în ţările UE şi în America”.

Ministerul Sănătăţii: Evitaţi parcurile

Pentru prima dată în acest an, MS a transmis, ieri, şi câteva recomandări, ca măsuri de protecţie: “evitaţi expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi”, “evitaţi zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)”, “utilizaţi substanţe chimice repelente de ţânţari”, “împiedicaţi pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecție). Totodată, se recomandă desecarea bălţilor din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer.

Anul trecut, 19 români au murit după ce au contractat virusul West Nile prin înţepătura de ţânţar. Ministerul Sănătăţii a “uitat” însă să facă publice aceste date, după ce au fost centralizate şi subliniate într-un raport întocmit de specialiştii din cadrul INSP şi publicat la sfârşitul lunii februarie 2017, deşi datele alarmante din document impuneau măsuri speciale din partea autorităţilor.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor locale să ia masuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

 

 

×