x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 7 din 10 români, convinși că scăpăm de pandemie în 2020

7 din 10 români, convinși că scăpăm de pandemie în 2020

de Monica Cosac    |    09 Iul 2020   •   10:49
7 din 10 români, convinși că scăpăm de pandemie în 2020

În timp ce numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus atinge un nou record, de 555 de cazuri noi într-o singură zi, românii par tot mai optimiști. Deși cei mai mulți spun că au fost afectați într-un fel sau altul de această perioadă, aproape șapte din zece români (67%) par a fi foarte convinși că vom scăpa de coronavirus până la sfârșitul anului 2020, după cum reiese dintr-un barometru de opinie publicat ieri. O analiză a evoluției COVID-19 în România, pe baza datelor oficiale, relevă că țara noastră atinge un nou vârf al primului val al pandemiei.

Potrivit datelor barometrului de opinie comandat de Hygienium și realizat de compania de consultanță Frames, în perioada 29 iunie – 2 iulie, pe un eșantion de peste 2.500 de persoane, majoritatea celor chestionați (92%) declară că au fost afectați în mare măsură de pandemie, mai ales de restricțiile impuse de autorități. Numai 6% susțin că nu au fost afectați, iar 2% nu au răspuns.

Aproape jumătate dintre respondenți (47%) consideră că cea mai eficientă măsură împotriva COVID-19 este folosirea măștii de protecție și a gelurilor dezinfectante.

În ciuda informațiilor alarmante prezentate în spațiul public, în ultimele două săptămâni, românii sunt, în general, optimiști în privința evoluției pandemiei. Barometrul relevă că cei mai mulți respondenți (67%) cred că vom scăpa de coronavirus până la sfârșitul acestui an, în timp ce numai 22% dintre cei chestionați cred că pandemia va dura mai mult timp.

 

Mizează pe un vaccin

 

O altă concluzie interesantă este că cei mai mulți români mizează pe imunizare, procentul celor care cred în eficiența măsurilor de siguranță fiind foarte mic. Mai exact, 61% dintre respondenții chestionarului consideră că sfârșitul pandemiei va fi asigurat de un vaccin, 22% consideră că imunizarea de masă va juca un rol important în această evoluție și doar 12% estimează că tehnologia și măsurile de siguranță și securitate vor fi decisive în acest demers. Participanții la barometru sunt persoane active, cu vârste cuprinse între 21 și 70 de ani, angajați, manageri, antreprenori, cu studii medii (43%) și superioare (57%), participanți activi la viața socială.

În timp ce oamenii așteaptă vaccinul salvator, oamenii de știință par tot mai dezamăgiți în eforturile lor de a găsi o modalitate de stăvili răspândirii noului coronavirus, după ce mai multe studii au arătat că reacția anticorpilor nu va fi semnificativă în cazul SARS-CoV-2, adică eficiența unui vaccin nu este cea sperată.

 

Vârful doi al valului pandemic

 

Autoritățile avertizează că, în țara noastră, pandemia de coronavirus încă nu a trecut de primul val, iar creșterea numărului de îmbolnăviri din ultimele săptămâni au condus spre un nou vârf, care l-a depășit pe cel din primăvară.

Într-un grafic realizat pe platforma Graphs.ro, pe baza datelor anunțate de autorități, se observă cum numărul zilnic de cazuri noi a ajuns în ultima perioadă să depășească frecvent 400-450 de cazuri, comparabile cu „maximele” din luna aprilie.

Un vârf de îmbolnăviri a fost înregistrat ieri, când Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 555 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr anunțat în România de la debutul pandemiei. Recordul anterior de infectări zilnice fusese în 11 aprilie, când au fost raportate 523 de cazuri noi într-o zi. Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, au fost făcute 13.147 de teste, în timp ce în 11 aprilie erau peste 500 de cazuri din 3.842 teste efectuate.

 

 

România a depășit pragul de 30.000 de îmbolnăviri. Până ieri, în țara noastră au decedat 1.817 persoane diagnosticate cu COVID-19.

 

 

×