x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Adrian Severin, amintiri din „spitalul de boli sociale”

Adrian Severin, amintiri din „spitalul de boli sociale”

de George Hălărescu    |    22 Mar 2018   •   17:00
Adrian Severin, amintiri din „spitalul de boli sociale”
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a felicitat ieri pe lucărtorii din închisori pentru contribuţia avută la îndeplinirea cerinţelor CEDO privind starea penitenciarelor. Cu ocazia bilanțului Administrației Naționale a Penitenciarelor, el a spus că în puşcărie condiţiile nu sunt cele dorite, dar suntem în direcţia ridicării standardelor. Fostul europarlamentar, Adrian Severin, eliberat după 16 luni de detenție pentru luare de mită, spune că problema fundamentală nu o reprezintă spaţiul locativ sau văruirea închisorilor, ci concepția, politica în baza căreia se desfășoară viața în puşcărie. Penitenciarele sunt și astăzi o şcoală de perfecţionare în infracţiune pentru tineri şi pentru cei fără o pregătire profesională  şi un loc unde sunt deprofesionalizaţi cei calificaţi.

În România urmează să se construiască patru penitenciare noi, conform proiectului „Investiții în infrastructura penitenciarelor"şi astfel recomandările CEDO ar urma să fie îndeplinite, iar România să nu mai fie condamnată pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Adevăratele provocări, însă, sunt legate de modului în care sunt tratați oamenii în detenţie, crede Adrian Severin, eliberat pe 29 februarie din penitenciarul Rahova. „De îndată ce ai intrat în penitenciar ești întâmpinat cu următoarea teză: noi nu vă judecăm, noi nu spunem că sunteți vinovat sau nevinovat. Ați venit aici trimis de altcineva, iar noi avem obligația să vă creăm cadru în care dumneavoastră să vă recuperați și să vă refaceți legătura cu restul societății”, povestește Severin. Dar în practică se întâmplă altceva. „Problema fundamentală este concepția în lumina căreia sunt organizate penitenciarele și se desfășoară viața în penitenciar. Este o concepție cu care nici cei care lucrează acolo nu sunt de acord, deoarece este sovietică, de tip stalinist. Potrivit ei, oamenii trebuie excluși din societate, iar prin această excludere societatea este scăpată de persoanele nedorite sau este utilă pentru că permite societății să se răzbune pe cei care i-au făcut rău", spune Severin.

Medicii şi IT-işti din puşcării, distruşi pe viaţă

Ministerul Justiţiei are obligaţia să clarifice ce doreşte să facă cu penitenciarele înainte de a le vărui, consideră fostul europarlamentar: „Dacă se doreşte izolarea şi transformarea oamenilor în legume sociale vor trebuie construite cât mai multe penitenciare, până la a transformarea România într-o puşcărie, iar dacă vrem să-i recuperăm şi să-i reintegram social pe deţinuţi se impune schimbarea concepţiei despre cum trebuie trataţi cei închişi”, spune fostul politician.

Severin dă exemplu medicilor și IT-istilor, care vin calificați în închisoare și pleacă descalificați. "Avem medici chirugi în puşcărie care acum spală rufele, iar spitalele sunt fără medici. Credeți că după 6 ani de spălat rufe mai pot opera aceşti medici? De ce nu sunt lăsați acești oameni să opereze, să fie puși să servească societatea la cel mai înalt nivel al capacităților lor?" La fel se pierd și IT-iștii. „Cine mai angajează un informatician care timp de 5 sau 6 ani nu a pus mâna pe un calculator, în contextul schimbărilor rapide din domeniu?".

„Ca animalele la montă”

În penitenciar deţinutul nu este ajutat să-şi păstreze relaţia cu familia. „Întâlnirile matrimoniale care se pot organiza odată la 3 luni sau 6 luni, ca recompensă, sunt sordide pentru că au loc în închisoare. Soţiile sau soţii, după caz, sunt aduşi ca animalele la montă. De ce nu se poate duce deținutul o zi sau două acasă pentru a sta în mediul familial, nu consolidează asta mai mult familia și recupera socială?”, mai spune Severin.

„Găsirea unor soluții adecvate pentru problemele din detenţie sunt la fel de imperative ca și cele ale  problemelor din educație și din sănătate. Închisoarea este un spital de boli sociale, aşa cum instituţiile medicale sunt spitale de boli biologice. Dacă ne gândim la penitenciar ca la un spital unde trebuie să tratăm sufletul și să modelăm caracterul oamenilor, atunci vom înţelege de ce este urgent să căutăm o soluţie,  dacă ne gândim la penitenciar ca la un loc de tortură putem spune că nu avem probleme”

Adrian Severin

Promisiunile ANP

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Direcţia de Probaţiune şi-au prezentat ieri rapoartele pe anul trecut. În document se arată că s-au făcut demersuri pentru  îmbunătăţirea calităţii vieţii de detenţie prin menţinerea de către persoanele private de libertate a unei legături strânse cu familia prin transferarea, pe cât posibil, la unităţi din zona de domiciliu. Totodată, au fost formulate propuneri şi amendamente care să schimbe viziunea asupra detenţiei şi "care să îmbine realist şi funcţional filosofia şi experienţa penitenciară europeană cu tradiţiile şi specificul românesc, având la bază principiile de umanitate, de moralitate, de justiţie şi de respect al demnităţii umane."

 

×
Subiecte în articol: Adrian Severin