x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Agăţatul pe stradă va costa 10.000 de  lei

Agăţatul pe stradă va costa 10.000 de  lei

de Theodora Şutiu    |    11 Iul 2018   •   14:23
Agăţatul pe stradă va costa 10.000 de  lei

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege iniţiat de deputatul independent Oana Bîzgan-Gayral, fostă USR, şi susţinut de toate partidele parlamentare, care prevede sancţionarea contravenţională cu amendă pentru hărţuire, atât psihologică, cât şi sexual, indiferent dacă se manifestă în spaţiul public sau în cel privat. Potrivit legii, amenzile sunt cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei.

Cu 214 voturi "pentru", deputaţii au decis să sancţioneze hărțuirea stradală, chiar dacă este doar psihologică. Ministerul Afacerilor Interne este chemat să aplice această lege prin ofițerii și agenții din cadrul Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră Române, în funcţie de zona de competență dar și poliţiştii locali vor putea da sancţiuni.

"Hărțuirea afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. În acest moment, nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală", se arată în expunerea de motive semnată de deputatul independent Oana Bîzgan.

Cum este definită hărțuirea în lege

Prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor. 

8 din zece femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă .

 

×
Subiecte în articol: agăţatul pe stradă amenda