x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ajutoarele sociale, unificate din 2018

Ajutoarele sociale, unificate din 2018

05 Oct 2016   •   10:33
Ajutoarele sociale, unificate din 2018
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Proiectul Guvernului de a unifica toate ajutoarele sociale acordate în prezent într-unul singur, începând cu 1 aprilie 2018, a fost aprobat, ieri, de Camera Deputaţilor. Legea, care trecuse deja de Senat, va merge la promulgare. Proiectul face parte din pachetul anti-sărăcie.

Familiile care întrunesc condiţiile necesare vor primi un aşa-zis venit minim de incluziune care va consta în actualul ajutor social (venim minim garantat), în ajutorul de încălzire sau suplimentul de locuire şi în alocaţia pentru susţinerea familiei. Unificarea ajutoarelor are drept scop eficientizarea procesului plată, dar şi de stabilire a persoanelor care pot beneficia de sprijin. De asemenea, se estimează că vor scădea, în acest fel, costurile administrative ale statului, dar şi bătăile de cap ale beneficiarilor, care vor încasa toate ajutoarele într-o singură plată lunară. De venitul minim de incluziune vor beneficia persoanele singure sau familiile care au un venit mai mic de 600 de lei pe membru (valoarea de 1,2 a indicatorului social de referinţă care este, în prezent, de 500 de lei). Persoanele care vor să beneficieze de venitul minim de incluziune trebuie să facă o cerere în acest sens la primărie cu 60 de zile înainte de termenul de 1 aprile 2018. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere privind veniturile realizate. O anchetă socială va stabili de ce bunuri dispun persoanele care au făcut solicitarea, pentru a stabili dacă îndeplinesc criteriile necesare.

Pentru 2018 este prevăzută o creştere a ajutorului mediu de la 221 de lei lunar la 349 de lei lunar. Acordarea venitului minim de incluziune va fi condiţionat de menţinerea copiilor familiilor beneficiare la şcoală şi dovezi ale căutării unui loc de muncă pentru adulţi

×