x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alarmant: Criză majoră de sânge în spitale

Alarmant: Criză majoră de sânge în spitale

de Monica Cosac    |    25 Iul 2018   •   13:30
Alarmant: Criză majoră de sânge în spitale

Spitalele din Bucureşti, dar şi din toată ţara se confruntă cu o criză acută de sânge. Pe de o parte, numărul donatorilor a scăzut, oamenii fiind plecaţi în această perioadă în concedii, iar pe de altă parte, numărul accidentelor rutiere este mai mare în timpul verii şi, implicit, creşte cererea de componente sanguine din partea unităţilor medicale. În acest context, ministrul Sănătăţii face apel către populaţie să doneze sânge.

În lunile de vară, în perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită, potrivit Ministerului Sănătăţii. Pe de altă parte, tot în acest interval există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Astfel, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile în centrele de transfuzii. În urma sesizărilor din ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a verificat, ieri, activitatea Centrului de Transfuzii Bucureşti şi a făcut un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară.

„Cererea zilnică a unităţilor sanitare din Bucureşti este de 1.000-1.500 componente/zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maximum 300-500 componente/zi”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Criza de sânge este însă o problemă veche care apare în fiecare vară, precum şi în timpul minivacanţelor din timpul anului. În acest sens, reprezentanţii Ministerului spun că este nevoie de o reorganizare a sistemului de transfuzii din România şi de îmbunătăţire a modului de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze donarea voluntară.

„În acest moment există centre de transfuzii judeţene. Vom stabili opt centre de transfuzii pe regiuni de dezvoltare, pe care ulterior le vom transforma inclusiv în centre de colectare a plasmei”, a explicat Pintea, precizând că începând de anul viitor vor fi scoase la concurs posturile vacante pentru a remedia lipsa de personal din centrele de transfuzii.

„De exemplu, ieri (n.r.- luni) au fost numai 120 de persoane care au intrat în centru cu intenția de a dona, în condițiile în care ar trebui să existe cel puțin 300 de donatori zilnic pentru a face faţă cererii unităților sanitare. Fac apel la populație să vină la centrele de donare şi să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferența în lupta medicilor pentru viaţă”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

 

 

×
Subiecte în articol: criza de sange