x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alergia se poate confunda cu pandemia

Alergia se poate confunda cu pandemia

de Diana Scarlat    |    03 Iul 2020   •   10:32
Alergia se poate confunda cu pandemia
Sursa foto: razyph/Getty Images/iStockphoto

Românii sunt sfătuiți de specialiștii în alergologie să nu intre în panică dacă au simptome similare cu cele ale COVID-19. În plină pandemie de SARS-COV2 s-a descoperit că foarte multe dintre simptome sunt comune, iar panica ar putea agrava starea de sănătate a unor oameni sănătoși care suferă de o simplă alergie. Alergologii din România, dar și din întreaga lume atrag atenția asupra diferențelor și asemănărilor dintre simptomele COVID-19 și ale alergiilor respiratorii, mai ales acum, în perioada în care pacienții alergici sunt extrem de simptomatici.


 


„Alergie în Pandemie” este campania pe care Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) a demarat-o pentru a informa corect asupra simptomelor caracteristice alergiilor respiratorii din această perioadă. „În contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele pacienților alergici se complică! Un strănut care primea un politicos «Sănătate!» atrage imediat atenția celor din jur; tusea care îl poate însoți declanșează panica. Dacă are noul coronavirus? Dacă sunt în pericol? Este o situație pe cât de des întâlnită pe atât de normală, pentru că tensiunea creată de frică și neînțelegerea simptomelor duce la această stare de lucruri”, explică dr. conf. Roxana Bumbăcea, președintele SRAIC. Alergiile respiratorii și COVID-19 au numitori comuni, dar și elemente de diferențiere. Febra peste 38 de grade Celsius, durerile musculare, alterarea stării generale, oboseala sunt simptome care aparțin COVID-19.


Strănutul, caracteristic alergiilor


Alergiile pot debuta oricând și pot afecta pe oricine. „În timpul sezoanelor de polen - polen de graminee, de primăvară-vară timpurie, polen de ambrozie, de vară-toamnă -, pacienții alergici suferă de simptome supărătoare, cum sunt strănut repetitiv, secreții nazale, blocaj nazal, mâncărimi ale nasului și ochilor, lăcrimare. Deși de multe ori simptomele sunt confundate cu răceli și poate că unele manifestări sunt comune cu cele ale COVID-19, există și diferențe: strănutul este mai degrabă o caracteristică a alergiilor decât a bolii COVID-19, febra și pierderea mirosului sunt semnale clare că cel mai probabil nu este vorba de alergie. Sub tratamentul simptomatic recomandat de medicul specialist, simptomele rinitei alergice pot să fie ținute sub control și nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește efectele adverse sau interacțiunile nedorite ale claselor de medicamente administrate pentru rinită în cazul în care pacientul alergic se îmbolnăvește de COVID-19”, explică și dr. Camelia Berghea, vicepreședinte SRAIC.
Specialiștii atrag atenția că există simptome comune, dar și simptome care le diferențiază, iar cunoașterea acestora este esențială atât pentru persoanele alergice, cât și pentru populația generală. 


Tusea, secrețiile nazale și durerile de cap pot apărea și în alergii, și în COVID-19.
 

×