x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alertă la Iaşi. Copil, ucis de o bacterie periculoasă

Alertă la Iaşi. Copil, ucis de o bacterie periculoasă

de Monica Cosac    |    06 Mai 2019   •   09:13
Alertă la Iaşi. Copil, ucis de o bacterie periculoasă
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au demarat o anchetă după ce o fetiţă în vârstă de trei ani a murit la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria”, unde fusese internată cu sindrom hemolitic uremic (SHU), cauzat de bacteria Escherichia coli. Medicii avertizează că sunt tot mai multe cazuri de afecțiuni digestive care ar fi putut fi evitate şi că infecţiile cu E.coli pot face ravagii printre copii.

 

„Copilul a fost internat pe 27 aprilie mai întâi la Spitalul de Boli Infecţioase, după care, pe 1 mai, a fost adus la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria, unde a decedat. La Spitalul de Boli Infecţioase a ajuns cu diagnostic de posibil rotavirus - avea febră, scaune diareice. I s-a administrat tratament antibiotic şi ţinând cont că evoluţia a fost nefavorabilă, copilul a fost transferat la Spitalul Sfânta Maria unde s-a ridicat suspiciunea de sindrom hemolitic uremic. În noaptea de 3 spre 4 mai a murit”, a spus Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. Potrivit acestuia, pe 3 mai, DSP a prelevat probe din alimente şi din apă, precum şi de la familia fetiţei şi de la locuinţa acestora, iar rezultatele analizelor vor sosi astăzi, 6 mai.

Medic: Infecţiile pot fi letale

„Atenţie parinți și bunici. Infecţiile cu Escherichia coli pot face ravagii printre copii. Pot fi letale!”, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook, precizând că transmiterea bacteriei se face frecvent pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale fie de la o persoană la alta, prin contact direct sau obiecte contaminate.

Unele persoane pot fi asimptomatice, dar pot transmite boala (purtători sănătoşi), mai spune medicul, adăugând şi câteva simptome: „crampe şi dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă), greţuri, vărsături, febra poate fi mică sau absentă”.

Starea bolnavilor se poate degrada foarte rapid, iar „copiii dezvoltă mai frecvent infecţii cu serotipul E. coli O157:H7 (aparţine E. coli enterohemoragic), comparativ cu adulţii”. Această tulpină este deosebit de periculoasă deoarece stimulează formarea unor toxine cu potenţial letal.

 

În 2016, în judeţul Argeș, mai mulți copii cu vârste cuprinse între 7 luni și un an și jumătate, care au făcut SHU în urma infectării cu E.Coli, nu au mai putut fi salvați.

 

 

×