x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alertă: Primul român infectat cu coronavirus

Alertă: Primul român infectat cu coronavirus

de Monica Cosac    |    14 Feb 2020   •   07:45
Alertă: Primul român infectat cu coronavirus

Unul dintre cei 17 români aflaţi pe nava de croazieră Diamond Princess, care este în carantină într-un port din Japonia, a fost depistat cu coronavirus, fiind transferat într-un spital, a anunţat, ieri, Ministerul de Externe. Acesta este primul caz în care temutul virus din China este confirmat la un cetăţean român. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că ţara noastră a luat toate măsurile necesare pentru pregătirea în caz de epidemie cu noul coronavirus și a activat sistemul național pentru situații de urgență.

 

„Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații”, a precizat MAE.

Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură atât cu cetățeanul român infectat, cât și cu ceilalți români aflați pe vasul Diamond Princess. Reamintim că, între cele peste 3.700 de persoane aflate la bordul navei în carantină, erau şi 17 cetățeni români (15 membri ai echipajului și doi pasageri). Până acum, virusul a fost confirmat în cazul a 218 pasageri aflați la bordul vasului.

Nava Diamond Princess a fost plasată în carantină, pentru două săptămâni, în 3 februarie, când a ajuns în Yokohama, după ce un bărbat care debarcase în Hong Kong a fost diagnosticat cu coronavirus. Specialiştii epidemiologi spun că procedura este ca toţi cei care sunt diagnosticați cu coronavirus să fie luați de pe navă și duși la spital.

Autoritățile din Japonia au anunțat, ieri, că a fost înregistrat primul deces din cauza coronavirusului Covid-19 pe teritoriul său. Acesta este al doilea caz de deces înregistrat în afara Chinei, după cel din Filipine, de acum două săptămâni.

 

Sistemul pentru situații de urgență, activat

Tot ieri, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că „România a demarat toate acțiunile necesare și măsurile pentru pregătirea în caz de epidemie cu noul coronavirus și a activat sistemul național pentru situații de urgență”.

Totodată, ţara noastră lucrează în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile UE, ECDC, ANSA, dar și cu OMS, în vederea asigurării protecției sănătății publice pentru cetățenii europeni, mai precizează Ministerul Sănătăţii.

Bilanțul epidemiei provocate de Covid-19 s-a agravat semnificativ, până ieri fiind raportate oficial 1.369 de decese și peste 60.300 de cazuri de îmbolnăvire pe plan mondial.

 

×
Subiecte în articol: roman coronavirus