x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Amantele” şi „piloșii” nu pot fi dați afară

„Amantele” şi „piloșii” nu pot fi dați afară

de Diana Scarlat    |    04 Oct 2019   •   10:37
„Amantele” şi „piloșii” nu pot fi dați afară

Omul de afaceri Dragoș Anastasiu a lansat un fals subiect politic, susținut parțial de PNL. Problema bugetarilor este mult mai complicată decât pare în urma declarațiilor politice din campaniile electorale. Amantele unor politicieni nu pot fi date afară pur și simplu, dacă au devenit funcționari publici și au obținut posturile prin concurs, iar cei care vor avea de suferit, în urma epurării anunțate de PNL, sunt chiar cei aduși în ministere și alte instituții pentru a face treaba în locul funcționarilor piloşi, de multe ori incompetenți. Mai mult, instituțiile s-ar bloca, iar posturile s-ar dubla sau s-ar tripla, după ce vor câștiga în instanță cei dați afară fără temei legal, iar astfel am fi obligați să plătim mai mult.

 

Istoria ultimilor ani ne arată că o epurare a instituțiilor este imposibilă, dacă cei aduși „pe pile”, de toate partidele politice care au deținut puterea la un moment dat au reușit să ocupe posturile respective ca funcționari publici, prin concurs. Instanțele de judecată au dat câștig de cauză deja în sute de dosare celor înlăturați din funcții fără respectarea legii, chiar dacă au fost multe cazuri în care directori, șefi de departamente sau chiar simpli funcționari nu și-au îndeplinit atribuțiile ori au provocat pagube instituției. Astfel s-a ajuns, de peste zece ani, la o anomalie: au existat posturi duble, uneori chiar triple, pe care statul a fost nevoit să le plătească, atunci când funcționarii au câștigat în instanță și s-au întors la locurile de muncă pe care deja le ocupa altcineva, tot prin concura.

Contextul favorabil pentru declarații

În contextul actual, al scandalului mediatic pornit de la viralizarea unei înregistrări audio a convorbirii telefonice dintre două angajate la stat, despre care se spune că ar fi ajuns în funcții prin intermediul lui Eugen Teodorovici, omul de afaceri, membru PNL, Dragoș Anastasiu, a considerat oportun să reia o temă lansată de Victor Ponta, subliniind necesitatea epurării sistemului bugetar. Numărul vehiculat de Anastasiu, de 400.000 de bugetari care ar trebui să fie dați afară din sistem, a fost contestat chiar și de PNL, declarația omului de afaceri fiind asumată de la început de acesta, în nume personal. Însă PNL a nuanțat, Ludovic Orban dorind, poate, „să dreagă busuiocul”, în același context al amantlâcului politic, astfel încât, șeful PNL a promis electoratului înfierbântat că va scăpa România de amantele din instituțiile publice. „Îi vom da afară pe toţi trepăduşii, pe toate amantele care fac legea la ora actuală în ministere, aduse de PSD, pe toţi habarniştii care au fost băgaţi pe uşa din dos, fără niciun fel de pregătire profesională şi fără niciun fel de merit, fără niciun fel de concurs, care au fost băgaţi de PSD pe bază de carnet de partid. Cu siguranţă, un test de competenţă, de profesionalism şi de implicare în activitatea instituţiilor va fi dat”, a declarat Ludovic Orban, miercuri. Doar că este contrazis de cei care cunosc situația reală din sistem. „Acest lucru este imposibil. Noi știm exact vine și cum a venit, cum a fost adus fiecare și în ce perioadă. Doar că mulți au dat examene și au ocupat funcțiile de pe care nu mai pot fi scoși. Nu au fost fraieri. Bătaia în ministere este pe posturile pe care te poți stabiliza. După ce ajungi să ocupi prin concurs, nu te mai dă nimeni afară sau, dacă o face, cu atât mai bine, pentru că vei câștiga în instanță postul înapoi și daune materiale, pe lângă banii din urmă, pe care instituția e obligată să ți-i plătească, pentru perioada în care nu ai putut merge la muncă din cauza unui abuz”, explică un funcționar public dintr-un minister.

Vom scăpa de profesioniștii din sistem

Astfel, singura epurare s-ar face între cei fără „pile”, mulți dintre ei fiind aduși în diverse instituții, din mediul privat, pentru a putea debloca situația în care s-a ajuns tot din cauza funcționarilor incompetenți. Și în legătură cu această situație a fost lansată o temă falsă, atunci când premierul Viorica Dăncilă a promis că va da afară toți angajații care vin din mediul privat, prin transfer, pe salarii uriașe. „Cu cine cred ei că vor mai munci, după ce-i vor da afară pe cei veniți din mediul privat? Sau cine ar veni de la salarii de două, trei mii de euro, să muncească la stat, ca profesionist, pe un salariu de zece ori mai mic? E adevărat că au fost făcute astfel de transferuri și pentru pile, dar pilele vor rămâne, ca de obicei”, mai spune sursa noastră. Legea funcționarului public a fost atât de bine aranjată de sindicate, încât aceștia au devenit inamovibili, iar clanurile despre care se vorbește în multe dintre instituții știu foarte bine ce trebuie să facă, pentru a nu fi înlăturate, indiferent cine vine la putere. Dacă, însă, pleacă cei angajați prin transfer, din mediul privat, pentru a face treaba celor cu „pile”, atunci se va bloca statul.

 

Chiar dacă vor „să dea bine la public”, toți știu că nu se pot da testele despre care vorbea Ludovic Orban, din simplul motiv că ar încălca legea. Din moment ce funcționarul public și-a luat un examen și a ocupat un post prim concurs, nu se mai poate veni ulterior cu reexaminări, decât dacă se schimbă legea, ceea ce iar e imposibil, pentru că nu vor trece de sindicate.

Sursă dintr-un minsiter

 

×