x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ambulanţă trimisă la plimbare, între spitale

Ambulanţă trimisă la plimbare, între spitale

de Mariana Zaharia    |    19 Iul 2019   •   09:50
Ambulanţă trimisă la plimbare, între spitale
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

O persoană cu probleme psihice a stat 6 ore într-o ambulanţă şi a parcurs 130 de kilometri într-o zi în care nimeni nu a mai vrut să o primească pentru a o îngriji. Nici azilul privat la care era înscrisă şi unde avea totul plătit, şi nici spitalele de specialitate. „M-am simţit ca în Moartea Domnului Lăzărescu”, a spus un medic de pe Salvare - instituţia ai cărei angajaţi nu s-au îndurat să o lase pe femeie pe drumuri. Un echipaj a rămas cu ea aproape o zi întreagă de muncă.

 

Numai bolnav să nu fii în ţara asta! Şi mai ales unul cu probleme psihice. Femeia în vârstă de 59 de ani suferă de schizofrenie într-o formă severă, aşa că nu mai este de mult în măsură să răspundă pentru propriile fapte. De ea se ocupă un tutore, o doamnă din Capitală care i-a găsit un loc la un azil din comuna argeşeană Beleţi Negreşti. Externată de la un spital din Bucureşti, pacienta a fost dusă la centrul de îngrijiri, care este privat. Starea ei s-a înrăutăţit şi angajaţii au chemat ambulanţa să o preia.

Împreună cu tutorele ei, femeia a ajuns la Secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Piteşti. Era doar primul drum dintr-o lungă zi. „Echipajul nostru a dus-o la Psihiatrie, a fost consultată, i s-a dat tratament şi apoi a fost dusă înapoi la azil. Când s-au întors, colegii mei au găsit poarta încuiată, pacienta nu a mai fost primită, iar asistenta şi şoferul au rămas cu ea în stradă, pur şi simplu. A devenit agitată, aşa că a fost chemat un echipaj de poliţie. Am luat decizia să o aducem înapoi la Piteşti, pentru că efectiv nu ştiam ce să facem cu ea şi nu o puteam lăsa aşa. Era un pericol pentru ea înşişi, dar şi pentru alţi oameni”, spune directorul Serviciului de Ambulanţă Argeş, Marian Hiru.

Echipajul şi cei care erau la coordonarea Ambulanţei în acea zi au fost îngerii păzitori ai pacientei. Tutorele ei a venit din Bucureşti într-un loc în care nu cunoştea pe nimeni şi nu ştia unde să plece cu femeia, aşa cum chiar ea le-a spus celor de pe Ambulanţă. Întorşi la Psihiatrie, au mai stat cu pacienta în curte până i s-a găsit un loc. Nu la Piteşti, pentru că aici saloanele erau pline, ci la Spitalul de Psihiatrie din Vedea. Deja al cincilea drum pe care îl făcea o salvare cu acelaşi pacient. „Este vorba despre un echipaj de tip B, cu asistent. A fost la prima solicitare, apoi când a venit al doilea apel ne-am gândit să îl trimitem pe acelaşi, pentru că o ştia pe femeie. Aşa au stat o zi întreagă cu ea şi a trebuit să încărcăm alte echipaje cu urgenţele”, mai spune directorul Hiru.

Explicaţii din azilul ferecat

Azilul la care a fost înscrisă pacienta este unul deschis în urmă cu 10 ani şi are cazate peste 100 de persoane. O avea pe femeie într-un salon de câteva zile, dar conducerea susţine că nu ar fi ştiut cât de gravă este problema ei de sănătate. Explicaţia pentru faptul că au legat poarta cu un lacăt şi au lăsat pacienta şi echipajul de pe Salvare pe dinafară este aceea că nu puteau avea grijă de ea. „Nu doarme, umblă toată noaptea, dânsa are nevoie de altceva. Noi avem un medic psihiatru care vine odată la 15 zile, nu e aici zilnic.Nu avem gratii la geamuri, iar dânsa ameninţa că sare pe geam. Nu avem dreptul să îi limităm libertatea personală, aşa că îi vom returna banii, pentru că nu ne descurcăm cu persoana respectivă. Noi nu am ştiut cât de gravă este situaţia ei. Trebuie să stea într-un centru specializat, nu la noi”, a declarat Georgio Versace, directorul căminului de bătrâni.

Pacienta este acum internată, dar pe o perioadă de maximum două săptămâni. Apoi va începe, din nou, calvarul ei, pentru că trebuie să i se găsească un loc în care să existe personal specializat care să aibă grijă de ea.

 

Conducerea Spitalului de Urgenţă din Piteşti i-a găsit pacientei un loc la un alt spital cu secţie de Psihiatrie. Azilul privat a legat porţile şi nu a mai primit-o pe femeie.

×