x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Amenzi maxime pentru cei care nu stârpesc ambrozia

Amenzi maxime pentru cei care nu stârpesc ambrozia

de Monica Cosac    |    12 Sep 2019   •   12:11
Amenzi maxime pentru cei care nu stârpesc ambrozia

Aproape 500.000 de români se află în evidenţele autorităţilor cu  alergie la polenul din ambrozie, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare, estimează specialiştii. Cu toate că există o lege a ambroziei, care prevede şi sancţiuni pentru cei care nu curăţă această buruiană extrem de alergenică, până acum au fost date foarte puţine amenzi. În acest context, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a propus, ieri, aplicarea amenzii maxime pentru proprietarii care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie.

„Putem să propunem și să adoptăm măsura ca, la începutul sezonului cald, în momentul identificării terenurilor pe care crește ambrozia, să se aplice direct cuantumul maxim prevăzut de lege al amenzilor pentru aceste tipuri de contravenție. Pentru persoanele fizice este un minim de 750 de lei și un maximum de 5.000 de lei. Somație, notificare și direct amendă. Pentru persoane juridice, avem un minim de 5.000 de lei și un maximum de 20.000 de lei”, a spus Firea, ieri, în timpul unui comadament pentru eradicarea ambroziei.

Edilul Capitalei a declarat, totodată, că va cere și Guvernului modificarea legislației în acest sens și îmbunătățirea ei prin triplarea valorii amenzilor minime.

Ambrozia este o buruiană care produce cantități mari de polen mai ales în perioada august-septembrie, acestea fiind și lunile în care planta devine periculoasă pentru sănătatea noastră.

Legea Ambroziei a fost adoptată încă de anul trecut, însă în acest sezon au fost aplicate foarte puține sancţiuni. Primăriile de sector din București au identificat 347 de terenuri proprietate privată cu ambrozie pe ele, iar Primăria Capitalei, după somații, a aplicat doar 43 de avertismente și 9 amenzi.

În ceea ce privește proprietatea municipalității, s-au inventariat 223 de terenuri, iar pe 14 dintre ele a fost identificată ambrozie. Până acum, a fost curățată doar de pe 7 terenuri, pe restul urmând să se intervină săptămâna viitoare. În județul Ilfov s-au dat 43 de avertismente și 9 amenzi.

 

 

 

×