x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Amenzile din starea de urgență mai pot fi contestate doar astăzi

Amenzile din starea de urgență mai pot fi contestate doar astăzi

de Dan Straut    |    02 Iun 2020   •   10:31
Amenzile din starea de urgență mai pot fi contestate doar astăzi

Amenzile primite în timpul stării de urgență mai pot fi contestate doar astăzi, 2 iunie, inclusiv. De mâine încolo, variantele sunt plata acestora sau executarea silită. Potrivit ultimelor statistici, mai mult de 300.000 de români au fost sancționați pentru încălcarea Ordonanțelor Militare, dar Curtea Constituțională a decis că măsurile luate de stat încalcă legea fundamentală, iar oamenii se pot adresa instanțelor de judecată.

 

Avocatul Daniel Ionașcu, președintele executiv al Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal), a reamintit ieri că termenul legal pentru cei care vor să conteste amenzile primite în baza Ordonanțelor Militare se apropie de sfârșit. El a precizat că a pus la dispoziția celor interesați un formular-tip pentru a contesta sancțiunea și un număr de telefon dedicat, unde pot fi solicitate lămuriri suplimentare.

În total, în timpul stării de urgență au fost amendate peste 300.000 de persoane, iar suma totală a amenzilor se ridică la aproximativ 120 de milioane de euro.

 

Cum se procedează

La rândul său, avocatul Adrian Cuculis a menționat că persoanele care contestă acele amenzi au de făcut un simplu demers, acela de a trimite la judecătoria de care aparțin o cerere de chemare, amintind decizia CCR. „Dacă au plătit amenda, trebuie să depună la dosar chitanța și o taxă de timbru de 20 de lei. Fie nu vor mai plăti amenda, fie vor primi banii înapoi. Dacă nu, vor fi executați silit de către Direcțiile de taxe și impozite”, a spus Adrian Cuculis.

Poliția Română și Poliția Locală nu au raportat încă un total al amenzilor contestate. Cert este că 18.000 de români sancționați de Jandarmerie s-au adresat instanțelor.

 

Trimițând formularul la instanță, aceasta va constata nelegalitatea amenzii și va anula amenda. Cei care au plătit, în baza sentinței de la instanță vor primi banii înapoi, iar cei care nu au plătit vor fi exonerați.

av. Daniel Ionașcu, președinte executiv PPUSL

 


Contestatarii amenzilor pot suna, între orele 10.00 și 14.00, la numărul de telefon 0726.139.040, unde un specialist al PPUSL oferă lămuriri

×
Subiecte în articol: amenzi starea de urgenta contestaţii