x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Analize gratuite pentru hepatită, din aprilie

Analize gratuite pentru hepatită, din aprilie

19 Mar 2018   •   14:49
Analize gratuite pentru hepatită, din aprilie
Sursa foto: jarun011/Getty Images/iStockphoto

Începând de luna viitoare, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract Cadru, orice asigurat în sistemul public de Sănătate va putea face gratis analizele pentru depistarea hepatitei B şi C, prin medicul de familie. Tot de la 1 aprilie, pacienţii care au fost diagnosticaţi déjà cu hepatită B, C sau D vor putea face gratuit viremia şi investigaţiile imagistice, prin internare de zi. Practic, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să achite circa 1.000 de lei pentru aceste analize care se fac la interval de câteva luni pentru monitorizarea bolii. „În Contractul Cadru, pentru prima dată există Anexa 22 pentru diagnosticul precoce al pacienţilor cu hepatită virală B, C şi D. Pentru prima dată reuşim să plătim prin pachetul de servicii, în serviciul de internare spitalizarea de zi, pentru pacienţii cu hepatita B, C şi D, precum şi restul investigaţiilor imagistice”, a precizat, zilele tercute, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

În prezent, specialiştii estimează că în România ar fi peste 1.400.000 de persoane cu hepatită B şi C. Totodată, din cei peste 650.000 de români infectaţi cu VHC, medicii spun că circa 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă. Vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020,estimează medicii.

 

România are cea mai ridicată rată a prevalenţei infecţiei cu virus hepatic C (VHC) din Uniunea Europeană ( 3,3%), în contextul existenţei unui nivel scăzut de informare şi conştientizare în rândul populaţiei.

 

×