x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Anchetă despre asistentele false din România

Anchetă despre asistentele false din România

de Theodora Şutiu    |    16 Noi 2018   •   22:03
Anchetă despre asistentele false din România
Sursa foto: Pablo_K/Getty Images/iStockphoto

Jurnaliștii unei televiziuni din Suedia au publicat o anchetă despre cazurile unor asistente medicale venite de la postliceale româneşti şi poloneze, cu diplome recunoscute de statul român, dar fără pregătire reală.

În cadrul reportajului, au fost verificate cinci persoane care terminaseră diverse şcoli de la noi din ţară. Două dintre ele recunosc că nu au fost la ore. “În Suedia, sunt astăzi asistente medicale care au diplomă, în ciuda faptului că nu au avut nicio pregătire profesională”, transmite televiziunea suedeză. Totodată, jurnaliştii atrag atenţia asupra faptului că, deşi la Consiliul Naţional de Sănătate din Suedia există diplome şi certificate ale asistenţilor români, nimeni nu poate verifica dacă în spatele lor stau nişte cursuri la care într-adevăr asistenţii au participat.

Intervenţie de urgenţă

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" solicită Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei o intervenţie urgentă pentru stoparea fenomenului diplomelor fără acoperire: "Cerem celor două ministere constituirea în regim de urgenţă a unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentaţii celor două ministere, organismele profesionale şi partenerii de dialog social din sănătate, principalul obiectiv reprezentându-l stoparea acestui fenomen şi protecţia sistemului public de sănătate din România, urmat de rezolvarea echitabilă a problemei echivalării competenţelor. Atenţionăm instituţiile responsabile că fenomenul diplomelor fără acoperire elaborate de unele şcoli postliceale (şi de alte structuri de educaţie) riscă să afecteze în egală măsură sistemul public de sănătate din România, conducând la scăderea continuă a volumului competenţelor disponibile pentru asigurarea unui tratament de calitate", scrie în comunicat.

Sindicaliştii spun că "desfiinţarea şcolilor postliceale este o soluţie logică şi legală pentru evitarea acestor fenomene şi creşterea calităţii formării asistentelor medicale".

 

×