x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Animalele persoanelor infectate vor fi găzduite de ASPA

Animalele persoanelor infectate vor fi găzduite de ASPA

de L. Budin    |    17 Mar 2020   •   11:11
Animalele persoanelor infectate vor fi găzduite de ASPA
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

În premieră în România, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, le dă o mână de ajutor bucureştenilor cu animale de companie, care au fost testaţi pozitiv cu coronavirus. E un caz singular – fiindcă niciun alt oraş din ţară nu a anunţat măsuri similare, deşi statisticile arată că jumătate din românii din mediul urban deţin un câine sau o pisică.

 

Cei de la ASPA Bucureşti doresc să preia căţeii şi pisicile persoanelor infectate care au nevoie de spitalizare şi care nu au rude sau cunoştinţe dispuse să aibă grijă de animăluţele lor. Celor în cauză li s-a pus la dispoziţie un număr de telefon (021-9844), oamenii fiind asiguraţi că echipe ale ASPA se vor deplasa la adresele indicate. Animăluţele vor fi transportate cu mașini autorizate DSV, care sunt dezinfectate zilnic, şi vor fi adăpostite temporar în centrele Autorităţii sau la alte asociaţii agreate.

 

Poze pentru stăpâni

„Animalele vor fi cazate în țarcuri individuale, fără a lua contact cu ceilalți câini din centre”, dau asigurări cei de la ASPA Bucureşti, pe pagina de Facebook. Proprietarii vor primi periodic poze şi filmări cu companionii lor. Cei de la ASPA au anunţat că sunt pregătite 20 de ţarcuri, existând capacitate pentru suplimentarea locurilor.

Animalele vor fi preluate în baza unui formular de cedare temporară, semnat de proprietari. După externarea proprietarilor, ele vor putea fi recuperate în urma unui telefon. De aceste servicii beneficiază doar locuitorii Capitalei.

 

Tratament la nevoie

Animalele vor fi supravegheate, vor primi hrană și li se va face curățenie zilnic. La cedarea temporară, proprietarii vor trebuie să precizeze dacă piscile sau câinii lor urmează o dietă specială ori dacă au probleme medicale. Pentru problemele minore, animăluţele vor fi tratate la faţa locului. „Dacă sunt probleme grave putem colabora cu clinici veterinare fie pentru cazare temporară, fie pentru analize, fie pentru tratament”, precizează cei de la instituţia respectivă.

Proprietarul va fi înștiințat în legătură cu orice eveniment neprevăzut. Dacă intervine o problemă de sănătate pe perioada cazării, animăluţul va beneficia de investigațiile și tratamentele necesare.

 

Val de solidaritate

În China, în zona cu număr ridicat de infecţii cu coronavirus, zeci de mii de animale de companie au fost abandonate, fie pentru că stăpânii erau prea bolnavi ca să aibă grijă de ele, fie din cauza restricţiilor de circulaţie. În multe cazuri, proprietarii se temeau că virusul se transmite de la animal la om -  lucru infirmat ulterior de cercetători.

Pe reţeaua socială weibo, mii de chinezi au lansat apeluri SOS pentru animalele lor de companie, rămase fără hrană şi apă. Într-un val de solidaritate, sute de voluntari s-au oferit să aibă grijă de animăluţe sau să le găsească adoptatori.

 

48% din românii din mediul urban, cu acces la internet, deţine animale de companie, arată un studiu realizat de compania iSense Solutions în 2015.

Virusul COVID-19 nu se transmite de la animalele de companie la om, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

 

 

 

×