x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social ANSVSA avertizează: roșii şi ardei iute din Iordania, mere din Macedonia şi fasole boabe din Etiopia, cu DEPĂȘIRI DE PESTICIDE

ANSVSA avertizează: roșii şi ardei iute din Iordania, mere din Macedonia şi fasole boabe din Etiopia, cu DEPĂȘIRI DE PESTICIDE

09 Mai 2016   •   19:41
ANSVSA avertizează: roșii şi ardei iute din Iordania, mere din Macedonia şi fasole boabe din Etiopia, cu DEPĂȘIRI DE PESTICIDE
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au controlat, în primele patru luni ale anului, 3.854 de transporturi de produse de origine non-animală, care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide, fiind eliberate buletine pentru 822 dintre probele prelevate, şapte dintre acestea prezentând depăşirea limitei maxime admise pentru astfel de reziduuri.

Rezultate neconforme s-au înregistrat la următoarele produse: o probă de tomate provenite din Iordania, o probă de ardei iute, provenit din Iordania, o probă de mere, provenite din Macedonia, patru probe de fasole boabe, provenite din Etiopia.

Potrivit unui unui comunicat al ANSVSA, remis luni AGERPRES, în perioada 1 ianuarie - 4 mai 2016, inspectorii ANSVSA au controlat un număr de 3.854 de transporturi de produse de origine non-animală, care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide şi au prelevat, pentru determinări de laborator, un număr de 862 probe.

Pentru cele 862 de probe prelevate şi transmise pentru analiză, au fost eliberate buletine pentru un număr de 822, restul aflându-se în curs de finalizare a determinărilor de laborator. Dintre cele 822 de probe analizate, şapte probe au prezentat depăşire a limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul probelor analizate având rezultate conforme.

"Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import'', precizează ANSVSA.

Tot în această perioadă, inspectorii ANSVSA au efectuat o serie de verificări la depozitele de destinaţie pentru produsele de origine non-animală. Probele, prelevate cu ocazia acestor verificări, au fost supuse analizelor de laborator, rezultând un număr de 126 probe conforme şi trei probe neconforme: o probă de ardei kapia roşu, o probă de rodii şi o probă de lămâi. Toate probele cu rezultat neconform au provenit de la transporturi de fructe şi legume cu origine Turcia.

Conform procedurilor, loturile neconforme au fost dirijate către neutralizare, subliniază ANSVSA. AGERPRES

×
Subiecte în articol: legume neconforme legume cu pesticide