x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Aparate dentare pentru copii, cu bani de la primărie

Aparate dentare pentru copii, cu bani de la primărie

de Monica Cosac    |    15 Iun 2018   •   09:30
Aparate dentare pentru copii, cu bani de la primărie
Sursa foto: Stockbyte/Getty Images

Copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani din Capitală vor putea beneficia de un sprijin financiar în valoare de 750 de lei pentru aplicarea unui aparat ortodontic, conform unui proiect de hotărâre adoptat, ieri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Un alt proiect adoptat de consilierii generali prevede acordarea de premii în bani pentru elevii silitori din Bucureşti, indiferent dacă aceştia sunt la şcoala generală, la liceu sau la profesională.

Aplicarea de aparate dentare copiilor care au nevoie de astfel de dispozitive reprezintă una dintre cele 20 de idei declarate câştigătoare în cadrul campaniei „Propune pentru Bucureşti” şi a primit undă verde, ieri, în şedinţa CGMB. Proiectul „Consultaţii stomatologice şi aplicare de aparate ortodontice pentru elevii din Municipiul Bucureşti” se va derula prin Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. dr. Dan Theodorescu”, în perioada 17 septembrie 2018 - 17 septembrie 2019, bugetul total alocat fiind de 925.000 de lei. Potrivit proiectului, unui copil i se va deconta suma de 750 de lei pentru aplicarea unui aparat ortodontic (arcada superioară) şi/sau unui aparat ortodontic (arcada inferioară).

În situaţia în care un copil are indicaţie pentru ambele arcade, acestuia i se va deconta suma de 1.500 de lei, se arată în proiectul Primăriei Capitalei.

Bani pentru premianţi şi familiile longevive

Un alt proiect adoptat de CGMB prevede acordarea de premii în bani pentru elevii bucureşteni cu merite deosebite. Astfel, elevii care obţin media generală 10 vor primi premii în cuantum de 1.000 de lei, iar cei care au media generală între 9,5 şi 9,99 şi nota zece la purtare vor beneficia de premii de 400 lei. Conform proiectului adoptat, elevii cu media generală între 8,5 şi 9,49 şi nota 10 la purtare vor beneficia de un premiu de 300 de lei. Premiile Primăriei Capitalei se vor acorda elevilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal sau profesional.

Şi familiile care sărbătoresc nunta de argint, de aur sau de diamant vor fi premiate de municipalitate. Astfel, cei care împlinesc 25 de ani de căsătorie vor primi din partea Primăriei Capitalei o diplomă de onoare şi un premiu în valoare de 1.000 de lei. Potrivit proiectului adoptat, pentru familiile care împlinesc 50 de ani de căsătorie valoarea premiului va fi de 1.500 de lei, iar pentru familiile care împlinesc 75 de ani de căsătorie - 3.000 de lei. Pentru a primi aceşti bani, familiile trebuie să îndeplinească mai multe criterii cumulative: cuplul aniversează 25, 50 sau 75 de ani de căsătorie neîntreruptă; cel puţin unul dintre soţi are domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti de minimum cinci ani; cel puţin unul dintre soţi are vârsta de peste 50 de ani. În cazul în care cuplul serbează 25 de ani de căsătorie, dar niciunul dintre soţi nu a împlinit 50 de ani, premiul poate fi acordat cu avizul edilului general.

Vouchere pentru femeile cu cancer de sân

Primăria Capitalei va acorda vouchere în valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la sân pentru testele genetice recomandate de medici, potrivit unui alt proiect de hotărâre aprobat de CGMB. Programul va fi derulat prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB), în perioada septembrie 2018 – decembrie 2019, urmând să beneficieze de voucherele pentru teste 1.000 de pacienţi (300 anul acesta şi 700 – în 2019) diagnosticaţi cu cancer de sân care au indicaţie medicală eliberată de un medic specialist oncolog privind realizarea testelor genetice.

 

×