x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Arafat, despre ţigările electronice: „Legea va trebui să le interzică”

Arafat, despre ţigările electronice: „Legea va trebui să le interzică”

de Monica Cosac    |    26 Aug 2019   •   10:00
Arafat, despre ţigările electronice: „Legea va trebui să le interzică”
Sursa foto: DIANA OROS

„Când vom descoperi, cu trecerea timpului, efectele nocive asupra sănătății, va fi prea târziu”, avertizează Raed Arafat, după ce presa internaţională a relatat că în Statele Unite ale Americii s-a înregistrat primul deces în urma unei boli provocate de ţigara electronică. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care a subliniat de mai multe ori impactul negativ pe care îl au ţigările încălzite şi consumul de lichide încălzite („vaping”) asupra sănătăţii, consideră că acestea ar trebui interzise în spaţiul public, aşa cum se întâmplă şi în cazul produselor clasice din tutun.

Un tânăr a murit după ce a dezvoltat o boală gravă respiratorie severă din cauza vaporilor din ţigările electronice, au anunţat, în acest weekend, oficiali americani din domeniul sănătăţii, precizând că este vorba despre primul caz de acest fel din Statele Unite. Informația vine pe fondul unui val de boli pulmonare pe care autoritățile sanitare americane îl pun pe seama folosirii de țigări electronice sau a „vapping-ului”, cum mai este denumit. Potrivit BBC, reprezentanţii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că există 193 de „cazuri potenţiale” de astfel de boli pulmonare, în 22 de state americane. „Suntem întristați să aflăm despre prima moarte legată de apariţia afecţiunilor pulmonare severe la cei care folosesc țigara electronică sau dispozitive de «vaping»”, a spus Robert R. Redfield, directorul CDC.

Raed Arafat a avertizat, ieri, pe pagina sa de Facebook, că acum se încearcă o minimalizare a gravităţii celor întâmplate în SUA.

„Când au ieșit primele rezultate despre relația cauză-efect între fumatul clasic și cancerul pulmonar, mulți au continuat să nege această relaţie încercând să convingă fumătorii să nu se lase. Acum, se încearcă convingerea celor care vapează că efectele nocive sunt cauzate de utilizarea unor substanțe, altele decât nicotină, în aparatele respective”, spune Arafat.

„Cert este faptul că știm foarte puțin despre aceste noi metode, indiferent cât de inocente par ele la acest moment. Când vom descoperi, cu trecerea timpului, efectele nocive asupra sănătății, va fi prea târziu și vom avea mult de luptat cu promotorii, influence-erii și cu cei care au căzut pradă lor și sunt dependenți de ele. (…) Legea va trebui să le interzică în spațiile publice, așa cum este interzis fumatul clasic”, concluzionează şeful DSU. Potrivit acestuia, o atenție deosebită trebuie acordată promovării și utilizării în școli a acestor dispozitive.

„Singura soluție rămâne reglementarea de urgență a reclamei și a promovării acestor dispozitive, fie ele de tutun încălzit sau de lichid încălzit, și taxarea lor într-un mod similar cu produsele clasice de tutun”

Raed Arafat

×