x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Atenţie, a început sezonul căpuşelor!

Atenţie, a început sezonul căpuşelor!

27 Mar 2019   •   12:50
Atenţie, a început sezonul căpuşelor!
Sursa foto: Henrik_L/Getty Images/iStockphoto

În fiecare an, sute de oameni, printre care foarte mulți copii, ajung la urgenţe cu muşcături de căpuşe, insecte care pot transmite boli periculoase. Primăvara este sezonul în care căpuşele au activitate maximă, iar zilele trecute s-au prezentat la spital şi primii pacienţi care au necesitat tratament de urgenţă după ce au fost mușcaţi de aceste insecte.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia părinților și bunicilor să fie atenţi când ies cu copiii în parc sau la locurile de joacă.

Câteva lucruri de reţinut:

“- Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcaţi de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori);

- În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje;

- Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac);

- Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă;

- Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgent;

- Nu strângeţi între degete căpuşa care v-a muşcat, pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră;

- Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor”, explică medicul.

Ce trebuie să urmăriți

Nu degeaba boala Lyme, una dintre suferinţele provocate de muşcătura de căpuşă, este supranumită „boala cu 1.000 de feţe”, spune dr. Ciuhodaru: „Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni”. Tocmai de aceea, este important să ţineţi minte data la care a fost extrasă căpuşa şi să urmăriţi apariţia oricăror simptome „curioase” atât la nivelul muşcăturii, cât şi generale, precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare. Mai puțin de 30% dintre bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc că au fost mușcaţi, din cauza dimensiunilor mici și a secreției anestezice.

Consultaţi imediat un medic dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau simptomele variate ale aşa-numitei ,,gripe de vară” însoţite de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

 

×
Subiecte în articol: capuse