x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avertismentul medicilor: Infarctul la tineri, tot mai frecvent

Avertismentul medicilor: Infarctul la tineri, tot mai frecvent

de Monica Cosac    |    30 Sep 2019   •   10:43
Avertismentul medicilor: Infarctul la tineri, tot mai frecvent
Sursa foto: Lucian Alecu

Infarctul miocardic acut, o boală mortală, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri, este semnalul de alarmă tras de președintele Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Dragoş Vinereanu, ieri, de Ziua Mondială a Inimii. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, medicul recomandă: exerciţiu fizic zilnic, evitarea stresului şi renunţarea la fumat.

 

Ultimul raport Eurostat arată că bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în rândul cetățenilor din Uniunea Europeană, inclusiv în ţara noastră, iar numărul pacienților tineri care ajung secţiile de Cardiologie este în creștere.

„Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Aşadar, această boală extrem de severă, care omoară oameni, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri. În plus, toţi factorii de risc care afectează inima, şi anume: hipertensiunea arterială, diabetul, creşterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri”, a spus prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful secţiei Cardiologie 2 a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), într-o postare pe pagina de Facebook a unităţii medicale. Pentru a avea o inimă sănătoasă, el le recomandă oamenilor să renunţe la fumat, deoarece acesta este principalul factor de risc în infarctul miocardic. De asemenea, recomandă evitarea stresului, întrucât „stresul cronic, cotidian, determină creşterea dramatică a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale la populaţia sub 45-50 de ani”. Viaţa sedentară şi dieta nesănătoasă reprezintă alţi doi importanţi factori de risc în afecţiunile cardiovasculare.  „Renunțați la viața sedentară. Orice tip de efort este bun, recomandat fiind minimum 30 de minute de efort/pe zi. Urmați o dietă sănătoasă. Dieta nesănătoasă înseamnă un consum exagerat de sare, de grăsimi și de zaharuri. E indicat să aveți o dietă bogată în fructe şi legume, cu cereale integrale şi fibre alimentare, cu cărnuri slabe şi peşte”, mai spune dr. Vinereanu.

 

850 de pacienţi cu infarct miocardic au ajuns, de la începutul anului până în prezent, în Clinica de Cardiologie a SUUB

 

 

Cros în Parcul Tineretului, de Ziua Inimii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, marcată în fiecare an pe 29 septembrie, în Parcul Tineretului din Bucureşti a avut loc şi un cros, care a ajuns acum la cea de-a XX-a ediţie. Pe lângă exerciţiul fizic, la care au fost invitaţi participanţii, mai mulţi voluntari au oferit publicului măsurări de tensiune arterială, de greutate şi procentaj de grăsime corporală, iar cei interesaţi au primit şi consiliere cardio-preventivă calificată.

Ziua Mondială a Inimii 2019 are scopul de conştientizare a efectelor benefice pentru sănătatea inimii a stilului de viaţă favorabil inimii, incluzând mişcarea pentru sănătate.

×
Subiecte în articol: infarct miocardic