x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avertismentul psihiatrului: „Bolile psihice explodează!”

Avertismentul psihiatrului: „Bolile psihice explodează!”

de Monica Cosac    |    11 Oct 2018   •   17:21
Avertismentul psihiatrului: „Bolile psihice explodează!”

Unul din patru români are o problemă de sănătate mintală, avertizează specialiştii, precizând că numărul cazurilor de afecţiuni psihice este în creştere. Mai mult, aceştia atrag atenţia decidenţilor că bolile psihice au devenit o problemă mult mai importantă decât bolile fizice care survin la serviciu, în contextul în care traficul de muncă este intens şi nu mai este controlat de nimeni. Medicii cer schimbarea legislaţiei actuale şi adaptarea acesteia la „noile fenomene care au apărut în România: munca la distanţă prin internet şi munca prin migraţie”.

„Schimbările legislative sunt din următoarele zone: din zona recunoaşterii problemei de sănătate mintală ca fiind în creştere, şi nu o chestiune speculativă minoră; este mai importantă, astăzi, decât bolile fizice care survin la serviciu. Recunoaşterea curentelor moderne, aceste fenomene noi care au apărut în România - munca la distanţă prin internet şi munca prin migraţie. (...) Mai cerem să fie introdusă în legea sănătăţii mintale şi ideea că o tulburare mintală este la îndemâna oricărui român - unul din patru români are o problemă de sănătate mintală. Acest lucru nu este o ruşine, (...) este un fenomen de care trebuie să ne ocupăm deschis”, a declarat medicul neuropsihiatru Cristian Andrei, ieri, în cadrul evenimentului „Sănătatea mintală la locul de muncă”, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

Viaţa personală, cotropită de cea profesională

Cu cât munca este „mai pretenţioasă, cu atât suntem mai predispuşi” la afecţiuni psihice, potrivit specialistului.

Bolile fizice – precum: ulcerul, bolile de inimă, unele boli neurologice, boli metabolice - pot fi controlate, astfel încât să rămână constante ca incidenţă, în funcţie de meserie, însă „bolile psihice cresc, explodează”, subliniază medicul.

„Astăzi, viaţa profesională a acumulat atât de mult din viaţa unei persoane încât se pune problema să munceşti de acasă şi nimeni nu controlează această muncă de acasă.(...) Alt fenomen care se întâmplă este faptul că o mamă care are trei copii se duce şi munceşte în Germania, în Marea Britanie sau Spania şi nimeni nu ştie câte ore de muncă face această femeie, ce impact are această viaţă asupra copilului de acasă, ce se întâmplă cu acest copil din punct de vedere emoţional”, mai a adăugat dr. Cristian Andrei, atrage atenţia decidenţilor că traficul de muncă este intens şi nu mai este controlat.

„Sunt tineri care muncesc online pentru cineva din Australia sau SUA şi habar nu are nimeni din societatea românească cât stă acel tânăr pe calculator. Tânărul munceşte 12 - 14 ore şi protecţie pentru el nu există din punct de vedere al sănătăţii mintale la locul de muncă”, spune dr. Cristian Andrei, neuropsihiatru.

 

 

×
Subiecte în articol: bolile psihice