x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bani europeni pentru sistemul de sănătate

Bani europeni pentru sistemul de sănătate

de Monica Cosac    |    19 Oct 2017   •   23:03
Bani europeni pentru sistemul de sănătate

Subfinanţarea sistemului de Sănătate din România, lipsa unor medicamente vitale de pe piaţa autohtonă şi exportul paralel al acestora, accesul pacienţilor români la tratament, precum şi problema deficitului de medici din sectorul public s-au regăsit printre temele dezbătute, ieri, în cadrul Health Forum - finanțarea sistemului de sănătate 2018, organizat de Intact Media Group, la Palatul Parlamentului. Autorităţi, producători de medicamente, reprezentanţi ai medicilor şi ai pacienţilor au semnalat problemele cu care se cofruntă şi au încercat să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului medical.

Prezent la dezbaterea privind finanțarea sistemului de sănătate din România, Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, a afirmat că ţara nostră „a făcut unele lucruri bune” prin implementarea cardului naţional de sănătate, publicând o listă de medicamente compensate care se bazează pe tehnologii noi şi promovând utilizarea medicamentelor generice, dar există nevoia de îmbunătăţire a accesului la sistemul de sănătate.

Vytenis Andriukaitis a ţinut să sublinieze că „sistemul de sănătate din România se confruntă cu mari probleme de finanţare”. „În România, sistemul este subfinanţat, ceea ce înseamnă un risc pentru sustenabilitatea pe termen mediu şi lung. Bugetul de stat susţine o serie de activităţi. În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea sunt la un nivel foarte scăzut în România, ceea ce împiedică activităţile de promovare a unui sistem de viaţă sănătos”, a susţinut demnitarul European, explicând că, pentru România, fondurile europene reprezintă „un instrument cheie” şi ar putea fi o soluţie pentru remedierea problemelor existente în sistemul de sănătate.

Totodată, Andriukaitis a subliniat importanţa acţiunilor de prevenţie şi depistare precoce a bolilor în diminuarea, pe termen lung, a cheltuielilor din Sănătate.

„Fumatul mă îngrijorează foarte mult în România”, a şinut să precizeze demnitarul european, iar acţiunile de prevenţie astfel încât tinerii să nu se apuce de fumat fac mult mai multe şi costă mai puţin decât tratamentele ulterioare.

Ministrul Finanţelor: salariile vor creşte

Legat de deficitul de medici din sectorul public  de sănătate, ministrul Finanţelor Publice consideră că salariile mai mari ar putea fi o soluţie pentru stoparea exodului cadrelor medicale. „Pentru a susţine medicii să rămână în România, pentru a-i încuraja să ofere un act medical cât mai bun - pentru asistenţii medicali, de asemenea – vor fi creşteri salariale. Fondul de salarii va creşte, faţă de anul acesta, în 2018, cu 2,9 miliarde. (…) Este un efort bugetar care, indiscutabil, îşi găseşte motivaţie”, a afirmat ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa.

Birocraţia omoară pacienţii!”

Reprezentanţii pacienţilor au atras atenţia că schimbările atât de dese ale miniştrilor Sănătăţii, cum s-a întâmplat în ultimii 27 de ani în România, nu sunt în interesul pacienţilor, iar birocraţia excesivă din sistemul medical şi lentoarea cu care sunt întocmite protocoalele pentru terapiile noi omoară oameni.

„Nu pot să neg îmbunătăţirea listei şi accesul la noi terapii în oncologie, dar lentoarea aceasta face victime. Aşa cum am mai spus, birocraţia omoară pacienţii! Trebuie să faceţi ceva în acest sens!”, este apelul făcut Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România

„Sistemul european încă se concentrează prea mult pe tratament şi prea puţin pe prevenirea bolilor. Trebuie să schimbăm acest dezechilibru. Concentrarea noastră trebuie să fie către păstrarea stării de sănătate a oamenilor cât se poate de mult, acţionând asupra factorilor de risc cum ar fi: fumatul, consumul de alcool, lipsa de exerciţiu fizic şi hrana sănătoasă”

 Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate

 

×
Subiecte în articol: sistemul sanatate