x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bani pentru bunicii care au grijă de nepoţi

Bani pentru bunicii care au grijă de nepoţi

de Monica Cosac    |    26 Sep 2019   •   11:31
Bani pentru bunicii care au grijă de nepoţi

Începând din 2020, bunicii ar putea primi bani de la stat pentru a avea grijă de nepoții lor, dacă părinţii renunță la concediul de creștere a copilului şi se întorc mai devreme la serviciu. Potrivit unui proiect legislativ înregistrat, recent, la Senat, bunicii ar urma să beneficieze de o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea nepoţilor în valoare de 650 de lei. În acelaşi timp, părintele care revine la muncă mai devreme încasează stimulentul de inserție, reglementat de legislația în vigoare, carev este tot de 650 de lei.

 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost iniţiat de mai mulţi senatori și deputați de la PMP, PNL, UDMR, Pro România şi introduce „beneficiul social – indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei”.

Concret, dacă proiectul va ajunge să se aplice, oricare dintre bunicii care au grijă de nepoți, fie că sunt naturali sau adoptați, vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei. Acest lucru se va întâmpla, însă, numai dacă mama copilului (sau tatăl, în unele cazuri) care se află în concediul de creștere renunță la el înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani și revin la muncă.

În acelaşi timp, legislaţia în vigoare (OUG 111/2010) stipulează că părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului, care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, pot cere acordarea unui stimulent de inserție, a cărui valoare este tot de 650 de lei.

Astfel, dacă părinții vor renunța la concediul de creștere a copilului, ei vor primi stimulentul de inserție, în timp ce bunicii vor primi indemnizația de creștere. Dreptul la indemnizația pentru creșterea nepoților încetează dacă bunicul beneficiar este condamnat la închisoare, nu mai locuiește în România, decedează sau dacă, timp de trei luni consecutive, nu ridică mandatele poștale.

Pentru a se putea aplica, această măsură trebuie mai întâi să fie adoptată de către Parlament și, ulterior, să fie publicată în Monitorul Oficial.

Tot luna aceasta, la Parlament a mai fost înregistrată o propunere legislativă care ar putea da posibilitatea părinților de a cere până la 710 lei pentru angajarea unei bone care să stea cu copilul până la vârsta de trei ani.

 

Există şi căteva condiţii pe care bunicii trebuie să le îndeplinească pentru a primi aceşti bani de la stat: trebuie să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care cer indemnizaţia şi să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora. De asemenea, trebuie să aibă acordul scris al părinților celor mici.

 

 

×
Subiecte în articol: bani bunici nepoţi