x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Boala care desfigurează şi împinge la suicid

Boala care desfigurează şi împinge la suicid

de Monica Cosac    |    16 Oct 2018   •   15:52
Boala care desfigurează şi împinge la suicid

O boală puţin cunoscută ucide anual mii de români. Peste 6.000 de persoane primesc un diagnostic de cancer de cap și gât, în fiecare an, și mai bine de 2.500 dintre ei pierd lupta cu boala. În ţara noastră această boală oncologică are o rată de supravieţuire de doar 50%, din cauza diagnosticării tardive. Fumatul, alcoolul și virusul HPV sunt principalii factori de risc, avertizează medicii.

Cancerul localizat în zona capului sau gâtului este cel de-al șaselea cel mai răspândit tip de cancer și, cu toate că simptomele sunt în majoritatea cazurilor observabile de către pacienți, aceștia ajung la medic mult prea târziu, două din trei persoane diagnosticate aflându-se deja într-un stadiu avansat al bolii.

În privinţa factorilor de risc, specialiştii spun că fumătorii prezintă un risc cu 15% mai mare de a dezvolta acest tip de cancer, comparativ cu cei care nu fumează, iar consumul de alcool, mai ales în combinație cu tutunul, contribuie și el semnificativ la creșterea riscurilor. Studii recente au stabilit faptul că peste 45.000 dintre noile cazuri de cancer de cap și gât pot fi atribuite infectării cu tulpini de HPV cu grad înalt de risc, bărbații fiind de 2-3 ori mai predispuși decât femeile să dezvolte această boală.

Medicii subliniază că orice simptom precum usturimi, dureri, inflamații, ulcerații sau umflaturi la nivelul gurii sau gâtului, pete roșii sau albe, blocarea căilor nazale sau sângerarea acestora, răgușeală sau dureri care se întind pe o perioadă de peste trei săptămâni reprezintă un semnal de alarmă și necesită un control de specialitate, stomatologic sau ORL.

„Orice modificare persistentă la nivelul gurii, gâtului, nasului impune prezența la medic pentru un control care ne poate salva viața”, spune dr. Anca Vereanu, specialist chirurgie dento-alveolară.

Dacă este diagnosticat târziu, tratamentul pentru cancerul localizat la nivelul capului sau gâtului lasă urme atât pe plan fizic, cât și psihic. Desfigurarea, pierderea simţului olfactiv, dificultățile de vorbire, de a râde, respira sau înghiți și senzația de gură uscată conduc la o rată de suicid de două ori mai mare decât în cazul altor tipuri de cancer.

 

 

 

×
Subiecte în articol: cancer de cap și gât