x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bodog: Din 2018, salarii ca în UE pentru medici

Bodog: Din 2018, salarii ca în UE pentru medici

de Monica Cosac    |    24 Aug 2017   •   13:30
Bodog: Din 2018, salarii ca în UE pentru medici
Sursa foto: DIANA OROS

După ce, la începutul lunii, se lăuda că a crescut veniturile medicilor cu mai mult de o treime,  “cea mai mare creştere de venituri din sistemul public”, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a făcut, ieri, o nouă promisiune angajaţilor din Sănătate, afirmând că de anul viitor salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europea

Sistemul public de sănătate trebuie să ţină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar şi cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat, a afirmat ministrul Florian Bodog, pe pagina sa de Facebook.

Mulţi dintre români nu îşi permit să se trateze în mediul privat. Nici nu ar trebui să fie nevoiţi să o facă. Plata contribuţiilor la asigurările de sănătate le garantează accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sănătate trebuie să fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru români, dar şi principalul furnizor de calitate. Am făcut deja paşi importanţi pentru a corecta o parte din deficienţele sistemul public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană. Creşteri semnificative au avut loc şi în acest an”, a spus ministrul. 

„Veniturile personalului din Sănătate au crescut cu peste o treime (36%) în iunie 2017 față de iunie 2016”, spunea Bodog, pe Facebook, pe 7 august.

„Creşterile semnificative” se pare că nu au fost însă resimţite şi de medici, care s-au grăbit să îl contrazică pe ministru, pe aceeaşi reţea de socializare.

Ba mai mult, un sondaj rapid realizat pe grupul „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” relevă că veniturile medicilor au crescut anul trecut, pe timpul fostei guvernări, nicidecum după preluarea fotoliului de la Sănătate de către ministrul Bodog. 

Practic, dintre cei peste 300 de doctori care au răspuns la sondaj, cei mai mulţi (233) spun că salariile lor „au crescut în a doua jumătate a lui 2016 și au rămas constante în prima jumătate a lui 2017”, iar 36 de medici susţin că în prima jumătate a acestui an au resimţit chiar o scădere a veniturilor.

Potrivit ministrului, dotarea spitalelor cu aparatură modernă reprezintă o prioritate, până în prezent fiind livrate “echipamente de anestezie, radioterapie şi de diagnostic imagistic de ultimă generaţie în foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii”.

“Peste 35.000 de medici şi 80.000 de asistenţi medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 medici şi 42.000 de asistenţi medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migraţia tinerilor doctori peste hotare, cât şi părăsirea sistemului de stat de profesionişti pentru mediul privat”, susţine ministrul Bodog.

 

×