x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bodog vrea mai mulţi rezidenţi la medicină

Bodog vrea mai mulţi rezidenţi la medicină

08 Sep 2017   •   20:10
Bodog vrea mai mulţi rezidenţi la medicină

 Ministerul Sănătăţii va solicita Guvernului majorarea numărului de locuri la rezidenţiat pentru acoperirea nevoilor existente în spitalele din ţară, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. De asemenea, de anul viitor, Ministerul Sănătăţii vrea regândirea şi modificarea în profunzime a politicilor de pregătire pentru rezidenţiat a medicilor.

Potrivit ministrului Sănătăţii, România are nevoie de mai mulţi medici specialişti, solicitări de personal venind atât de la spitale, cât şi de la universităţi. "Anul acesta vrem să pregătim mai mulţi specialişti, pentru că realitatea din sistem ne arată că este nevoie de medici specialişti tineri în spitale. Voi propune primului-ministru suplimentarea locurilor la rezidenţiat, pe baza solicitărilor realizate de universităţi şi studenţi, dar şi în baza experienţei din ultimii ani", a declarat ministrul Florian Bodog. Potrivit Ministerului Sănătăţii, se are în calcul nu doar suplimentarea locurilor, dar şi regândirea şi modificarea, în profunzime, a politicilor de pregătire prin rezidenţiat. "Am propus astăzi rectorilor ca, de anul viitor, să descentralizăm total rezidenţiatul, astfel încât fiecare instituţie de învăţământ superior medical publică să poată organiza concursul de rezidenţiat, pe baza numărului de locuri repartizate de minister şi a metodologiei de concurs, care probabil va rămâne elaborată la nivel central. De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale judeţene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judeţene unde se vor face stagii de pregătire a rezidenţilor la diferite niveluri", a spus Bodog. "Tinerii trebuie să vadă şi să se confrunte cu realităţile unităţilor medicale şi sperăm că, după 3 - 4 ani petrecuţi într-o astfel de unitate, vor fi determinaţi să rămână să lucreze acolo", a adăugat acesta. Ministrul Sănătăţii a mai spus că sistemul de pregătire a tinerilor specialişti ar trebui să se îndrepte în viitor către o autonomie universitară, în sensul în care şi metodologia şi subiectele de concurs să fie stabilite la nivel de centru universitar.

 Ministrul Sănătăţii a discutat ieri cu reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie referitor la calendarul de desfăşurare a concursului de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Numărul locurilor şi posturilor, metodologia şi condiţiile de participare vor fi anunţate în a doua parte a lunii octombrie

×