x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bolnavii de Alzheimer, uitaţi de statul român

Bolnavii de Alzheimer, uitaţi de statul român

de Monica Cosac    |    02 Aug 2017   •   19:30
Bolnavii de Alzheimer, uitaţi de statul român
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Depresia, sedentarismul, traumatismele cranio-cerebrale, diabetul, hipertensiunea, fumatul şi poluarea se numără printre principalii factor de risc pentru boala Alzheimer, o afecţiune neurodegenerativă de care suferă peste 250.000 de români. Boala nu afectează doar pacienţii, ci și familiile acestora, spun neurologii, atrăgând atenţia că în sistemul public de sănătate din ţara noastră nu există instituţii în care cei cu forme avansate ale bolii să poată fi îngrijiţi pe perioadă nedeterminată.

 

Prof. dr. Bogdan Popescu, șeful secției neurologie din Spitalul Colentina, spune că sunt foarte multe studii care arată că boala Alzheimer nu afectează doar pacientul, ci și familia acestuia, iar acest lucru este resimţit puternic de apropiaţii bolnavilor din România.

„Ideal este ca, în formele avansate, cu demență severă, să avem instituții unde acești pacienți să poată fi îngrijiți nelimitat în timp, ceea ce în România nu există, cel puțin în rețeaua Ministerului Sănătății și a primăriilor. În formele ușoare și medii este important să se administreze medicația adecvată, care întârzie evoluția bolii, având un efect simptomatic semnificativ”, spune prof. dr. Bogdan Popescu, președintele Societății de Neurologie din România (SNR). Potrivit medicului, în România sunt aproximativ 250.000 de bolnavi de Alzheimer, iar principalul factor de risc pentru această afecţiune este vârsta.  

De asemenea, printre factorii de risc se regăsesc: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fibrilația atrială, fumatul, obezitatea, sedentarismul, traumatismele cranio-cerebrale (chiar și cele minore, mai ales dacă sunt repetate) şi poluarea. La toate acestea se adaugă lipsa interacțiunilor sociale, depresia şi factorul genetic.

„Riscul se îndreaptă către 50% pentru cei al căror părinte a avut debutul clinic al bolii înainte de 65 de ani, ceea ce noi numim boala Alzheimer precoce”, spune medicul, precizând că, în mare parte, este determinată de anumite mutații genetice.

Tulburarea de memorie recentă, dezorientarea – în spațiu, în timp și asupra propriei persoane –, sărăcirea limbajului, problemele în folosirea obiectelor și tulburarea de comportament sunt cele mai frecvente semnalmente ale bolii.

 

În ceea ce privește prevenția, se poate interveni asupra stilului de viață, la vârsta de 40 - 50 de ani, prin activitate fizică constantă, o nutriție de tip dietă mediteraneană, diminuarea consumului de alcool, tratarea factorilor de risc vasculari – hipertensiunea arterială și diabetul – şi evitarea anxietăţii, depresiei și a insomniei.

 

Potrivit studiilor, boala Alzheimer afectează mai mult femeile decât bărbații.

 

×