x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bolnavii, “trataţi” cu suferinţă şi lipsuri

Bolnavii, “trataţi” cu suferinţă şi lipsuri

de Monica Cosac    |    19 Apr 2016   •   13:27
Bolnavii, “trataţi” cu suferinţă şi lipsuri
Sursa foto: Adrian Manolache

Lipsa medicamentelor pentru tot mai multe afecţiuni, întreruperile de tratament care le pun viaţa în pericol, aglomeraţia şi mizeria din spitale sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienţii din România, sunt concluziile unui studiu lansat, ieri, de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

 

Potrivit studiului, aproape 93% dintre pacienţi spun că sistemul de sănătate nu este corect finanţat, iar aproximativ 75% dintre respondenţi consideră că sistemul de sănătate nu le oferă servicii corecte în raport cu contribuţia lor. 

Cea mai gravă problemă cu care se confruntă în prezent pacienţii este lipsa tot mai multor medicamente de pe piaţă, iar asta îi afectează nu doar pe bolnavii cronici, care sunt obligaţi să întrerupă terapia, ci pe toţi românii, avertizează organizaţiile de pacienţi.

“Suferim mai mult, în loc să ne tratăm – spune unul dintre pacienții noștri. (...) Orice pacient care are nevoie de un tratament - fie şi dacă e pe o perioadă mai mică, pentru un bolnav acut - nu găseşte medicamentul”, spune Radu Gănescu, preşedintele COPAC, subliniind că “lipsa medicamentelor este o problemă foarte, foarte gravă”, efectele aceste situaţii fiind dezastruoase.

Pe lista medicamentelelor lipsă din farmacii, după cum au semnalat participanţii la studiu, se numără: madopar (pentru Parkinson), rebif, interferon și betaferon, copaxone (toate pentru scleroza multiplă), factorul pentru hemofilie, tracler (pentru sclerodermia sistemică), norvir (pentru HIV), ciclosporina, plafenil (pentru lupus), mifortic (transplant renal). Alți pacienţi au răspuns că sunt prea numeroase lipsurile pentru a le putea enumera. Situaţia este extrem de gravă pentru persoanele care suferă de diabet, în special pentru cei insulino-dependenţi, care riscă să-şi piardă viaţa în lipsa tratamentului.

 

Toalete murdare, saltele cu urină

Calitatea precară a actului medical, generată de cele mai multe ori de lipsa medicilor şi de lipsa consumabilelor inclusiv din secţiile de chirurgie, lipsa de comunicare a cadrelor medicale şi condiţiile din spitale (aglomeraţia, spaţiile neconforme, mizeria, mobilierul vechi, pereţii scorojiţi) sunt alte aspecte de care se plâng pacienţii. În timpul internării, pacienții s-au confruntat cu: atitudinea cadrelor medicale (32,2%), aglomerația (31,2%), lipsa medicamentelor (25,6%) și curățenia (11,1%). “Toaletele, dușurile şi camerele sunt foarte murdare, paturile sunt în ultimul hal, saltelele.. nu poți dormi pe ele, unele saltele sunt chiar cu urină. Trebuie sa ne aducem de acasă mâncare, tacâmuri și lenjerii de pat”, exemplifică unul dintre respondenţi.

 

Românii şi-au pierdut încredere în autorităţi

Organizaţiile de pacienţi spun că este îngrijorător faptul că românii care se confruntă cu diverse probleme de sănătate nu mai au deloc încredere în autorităţi. La întrebarea “cu cine ați comunicat când v-ați confruntat cu întreruperile de tratament”, doar 2,4% dintre participanţii la studiu au răspuns că au apelat la autorități. Cei mai mulţi s-au adresat spitalelor (29,4%), companiilor farmaceutice (20,4%) sau asociațiilor de pacienți (19,9%), iar unul din patru bolnavi rămaşi fără tratament s-au adresat altor pacienți (23,2%), nicidecum autorităţilor responsabile cu rezolvarea acestor situaţii.

“La diabet situaţia s-a agravat foarte mult în ultima perioadă. La ora actuală, insulina nu mai există pe piaţa românească. Din datele pe care le avem noi, nici depozitele nu au niciun produs în stoc” Radu Gănescu, preşedintele COPAC

 

La studiul realizat de COPAC au participat 267 pacienţi, mai mult de jumătate dintre ei fiind internaţi în spital în ultimele trei luni. Toate problemele semnalate vor fi prezentate punctual autorităţilor.

 

×