x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social București: 4.000 de militari trec pe sub Arcul de Triumf

București: 4.000 de militari trec pe sub Arcul de Triumf

de Diana Scarlat    |    30 Noi 2018   •   11:12
București: 4.000 de militari trec pe sub Arcul de Triumf
Sursa foto: DIANA OROS

Capitala va găzdui tradiționala paradă militară de la Arcul de Triumf, în cadrul căreia vor defina peste 3.500 de militari din toate structurile Armatei Române și 500 de militari străini, peste 200 de mijloace tehnice terestre și circa 50 de aeronave. Parada se va desfășura în zona Arcului de Triumf, începând cu ora 10.00. Traficul va fi restricționat pe mai multe artere principale ale Capitalei, până la ora 16.00, iar în unele zone, restricțiile se vor menține până la ora 20.00. Ziua Națională a României va începe la București cu o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol, de la ora 8.00. Alte evenimente organizate de Ziua Națională sunt concertele în aer liber de la Târgul de Crăciun București 2018, care se va deschide în Piața Constituției. Municipalitatea pregătește, ca în fiecare an, și fasole cu cârnați, pentru participanții la festivitate.

Elementul central al evenimentelor de la București, Arcul de Triumf, se va putea vizita, de Ziua Națională a României, la finalul paradei militare. 

Iași: Parada tramvaielor de epocă

Piațeta Palatului Culturii va fi locul de desfășurare a evenimentelor solemne dedicate Zilei Naționale. Festivitățile încep la ora 9.00, cu un concert de muzică populară „Noi suntem români”. Un eveniment inedit va fi Parada tramvaielor tematice, organizat de Companiea Autonomă de Transport Public Iași. Tramvaiele alcătuite din șase vagoane vor purta câte o personalitate de marcă a perioadei 1916-1918, aleasă pentru fiecare garnitură în funcție de tematica tramvaiului. Personajul va interacţiona cu cei care vor alege să călătorească în aceste tramvaie, în ziua Centenarului Marii Uniri. „Parada” va circula fără întrerupere, pe traseul Depou Gară – Gara Iași – Piața Unirii – Târgu Cucu – Piața Unirii. La retur, în Piața Unirii, personajele îi vor invita pe pietoni să urce. În Rondul Copou se va face o pauză pentru fotografii, iar călătorii vor primi covrigi și ceai.

Ieșenii vor călători înapoi în timp, cu mijloacele de transport de acum 100 de ani, și vor putea sta de vorbă cu personalitățile Marii Uniri.

Cluj: De la Veta Biriș la Zdob și Zdub

Clujenii și vizitatorii orașului se vor putea bucura de spectacole de sunet și lumini, de Ziua Națională a României. Evenimente speciale care marchează Centenarul vor avea loc și la Cluj-Napoca. Localnicii și turiștii sunt așteptați în Piața Unirii de la ora 13.00 pentru un regal folcloric care îi are ca invitați pe Aurel Tămaș, Grupul Iza, Veta Biriș și Sava Negrean Brudașcu, acompaniați de orchestra Regal Transilvan. Începând cu ora 11.00, clujenii și turiștii vor putea admira militarii care vor defila cu ocazia Zilei Naționale în Piața Avram Iancu. De la ora 19.00 se vor aprinde luminile de sărbători, în tot orașul, iar de la 19.05 vor începe concertele din centrul orașului, cu Holograf și formația de peste Prut, Zdob și Zdub. De la ora 20.00 va începe și Spectacolul special de Centenar: Sunet, lumini, video proiecții și artificii, în Piața Avram Iancu.

Clujul va fi  iluminat și va suna rock, de 1 Decembrie, pentru toți locuitorii orașului și pentru turiștii care au ales să petreacă aici 1 Decembrie.

Sibiu: Hora mare și retragere cu torțe

Sibienii sunt așteptați pe 1 decembrie să se prindă în horă, în Piața Unirii. Manifestările din acest an încep la ora 9.30, cu o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, în fața Cercului Militar. La ora 11.00, sibienii și turiștii vor putea admira parada militară de 1 Decembrie, care se va desfășura pe bulevardul Corneliu Coposu. De la ora 10.00 va fi inaugurată Expoziția de tehnică militară la Teatrul Național „Radu Stanca”, iar de la ora 12.00 va începe spectacolul extraordinar „Noi suntem români”, susținut de Ansamblul Folcloric Cindrelul – Junii Sibiului. În a doua parte a zilei, de la ora 18.00, va începe prezentarea de gală a filmului „Transalpina – Drumul Regilor”, dedicat Centenarului Marii Uniri, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”. Retragerea cu torțe, organizată de structurile din cadrul Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică, va începe la ora 18.45, din fața Centrului Cultural „Ion Besoiu”.

Cea mai mare horă a Unirii se va face în centrul Sibiului, pentru a marca Ziua Națională a României, la fel ca acum 100 de ani.

×