x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bucureşti: Marş pentru siguranţa femeilor

Bucureşti: Marş pentru siguranţa femeilor

de L.Budin    |    16 Oct 2019   •   12:02
Bucureşti: Marş pentru siguranţa femeilor
Sursa foto: Victor Stroe

Sâmbătă, 19 octombrie, în Capitală, are loc marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor!”, organizat de Reţeaua VIF. Evenimentul se desfăşoară al cincilea an consecutiv şi atrage atenţia asupra unui fenomen grav, des întâlnit în societatea românească.

Reţeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor - Reţeaua VIF, pe scurt - este alcătuită din 25 de organizaţii neguvernamentale care încearcă să prevină fenomenul sau care lucrează cu victimele. „Condamnăm atitudinea celor care pun la îndoială mărturiile femeilor care au trecut prin violență și le învinovățesc pe ele pentru ceea ce au avut de suportat”, stă scris în manifestul făcut public de Reţeaua VIF. Andreea Rusu, director exectiv al Centrului Filia, parte din Reţeaua VIF, face apel la solidaritate şi îi îndeamnă pe cei care condamnă agresiunile de acest tip să participe la marş. „Sperăm ca, prin acest eveniment, să menţinem presiunea publică asupra autorităţilor şi să le îndemnăm să se ocupe permanent de problemă, nu doar când reapare la suprafaţă."

 

Instituţiile descurajează victimele

Cei din Reţeaua VIF atrag atenţia că anumite categorii de femei sunt mai vulnerabile în fața violenței și că instituțiile le tratează discriminatoriu sau chiar abuziv: femeile rome, cele sărace, exploatate sexual sau traficate, cu dizabilități fizice sau mintale, fetele din centrele de plasament şamd. Multe sunt supuse presiunii sociale, pentru a le face să ascundă actele de agresiune comise asupra lor. „Refuzul unor polițiști de a înregistra plângerile femeilor (...) și atitudinea lor descurajantă atârnă greu în decizia victimelor de a merge mai departe pe drumul instituțional necesar eliberării din situația de violență sau în decizia lor de a se întoarce la agresor.”

 

Bani pentru adăposturi de urgenţă

Organizaţiile se arată îngrijorate de faptul că, la nivel local, serviciile publice nu sunt specifice pentru victimele violenței domestice. Iar în cazul în care serviciile de acest tip există, nu sunt suficient promovate, iar procedurile de acces sunt greoaie.  Majoritatea adăposturilor nu pot primi femeile în regim de urgență. Prin urmare, cei din Reţeaua VIF cer, printre altele, alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru programe de prevenție, conștientizare și educație, finanțarea din bugetele locale a serviciilor sociale pentru victimile violenței, precum şi finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență. Mai cer identificarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore şi modificarea Codului Penal, astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă femeia își retrage plângerea.

 

Statisticile arată că:

-3.520 ordine de protecție au fost emise de instanțele de judecată în primele șase luni ale anului 2019;

-90% din victimele care cer ordin de protecție sunt femei;

-11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice au avut loc în primele şase luni ale lui 2019, din care 8.396 de infracțiuni comise de soți și 3.500 comise de concubini;

-din 38.445 de fapte de violență în familie sesizate la poliție în 2018, au ajuns în instanță doar 3,5%;

-în 2018, conform IGPR, 26% din omoruri au avut loc în familie. Dintre acestea, 64% au avut ca victime femei și fete.

Marşul începe la ora 15.00, porneşte de la Piaţa Universităţii, din Parcul Colţea, şi se îndreaptă spre Piaţa Victoriei. Sunt aşteptate să participe peste o mie de persoane.

 

 

×