x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bucureştiul a fost luat din nou cu asalt de fermieri

Bucureştiul a fost luat din nou cu asalt de fermieri

de Adrian Stoica    |    08 Iun 2016   •   09:09
Bucureştiul a fost luat din nou cu asalt de fermieri

Mii de agricultori au protestat ieri în fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți că nu și-au primit subvențiile pentru animale încă din 2015. De asemenea, ei s-au arătat  nemulțumiți de prețul litrului de lapte care pleacă de la ei cu 50 de bani, iar în supermarket ajunge la 4-5 lei. Producătorii agricoli au solicitat şi reglementarea fiscalizării (TVA, subvenţiile nu trebuie supuse fiscalizării, producătorii agricoli sunt supuşi unor abuzuri ANAF), iar responsabilii de întârzierea subvenţiilor să suporte consecinţele.

Pentru a doua oară în ultimele lunii, Bucureştiul a fost luat cu asalt de fermierii nemulţumiţi de politica agrară promovată de Guvernul Cioloş. Ei s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care le-a promis protestatarilor că vor primi integral subvenţiile până la finalul acestei luni, iar săptămâna viitoare urmează ca la Ministerul Agriculturii să aibă loc o discuţie pe tema Legii vânzării terenurilor agricole către străini. De altfel, blocarea vânzării terenurilor către străini a fost un alt punct înscris pe lista revendicărilor.

"Avem deja un proiect în discuţie (al Legii vânzării terenurilor-n.r.) numai că aştept ca dumneavoastră, reprezentanţii producătorilor să veniţi şi să îl agreem împreună, pentru că este o lege de care dumneavoastră beneficiaţi în primul rând” ministrul Agriculturii Achim Irimescu.

Legea vânătorii revine

Un alt subiect discutat de şeful MADR cu protestatarii a fost cel al Legii vânătorii, care trebuia modificată în vederea stabilirii unui echilibru între fermieri şi vânători. Agricultorii s-au arătat nemulţumiţi că după expirarea OUG 60/2015, emisă tot sub presiunea fermierilor la sfârşitul anului trecut, această lege îşi face din noul efectul şi blochează păşunatul între 6 decembrie şi 24 aprilie. De asemenea, ea limitează numărul de câini la turma de oi şi pe Legea 321, produse româneşti în supermarketuri.

Fermierii au anunţat că aşteaptă ca ministrul Agriculturii să-şi respecte promisiunile, avertizând însă că răbdarea lor are o limită

×