x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bucureștiul folosește sânge de la vecini. Apel la donare

Bucureștiul folosește sânge de la vecini. Apel la donare

15 Iun 2017   •   13:30
Bucureștiul folosește sânge de la vecini. Apel la donare
Sursa foto: DIANA OROS

În România, mai puţin de 2% dintre adulţi aleg să fie donatori de sânge, în condițiile în care media europeană este de 6%. Ultima campanie de donare și promovare a donării a avut loc ieri, la București, unde sunt 60 de spitale și o cerere foarte mare de sânge. Un centru mobil de recoltare a fost trimis în Piața Universității, printre voluntarii care s-au prezentat aici numărându-se și ministrul Sănătății.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a făcut un apel ieri, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, la locuitorii Capitalei. „Situaţia donatorilor este aceeaşi, nu am reuşit să creştem numărul (...) Facem faţă cererii spitalelor cu ajutorul centrelor de transfuzii din jurul Bucureştiului. Cei mai mari consumatori de sânge sunt la Institutul Clinic Fundeni, acolo este transplantul de ficat, este transplantul medular, tot la Fundeni este şi oncologia, pentru că niciun tratament de cancer nu se face fără suport transfuzional, şi după aceea spitalele de urgenţă, mai avem şi trei spitale mari de copii unde vin cu copii din toată ţara", a explicat Goşa. Ea a spus că, în țară, situația nu este mai rea, pentru că toate cazurile grave, accidentele majore care se întâmplă pe şosele sunt aduse de cele mai multe ori în Bucureşti. Aceasta nu înseamnă, însă, că lucrurile merg bine în restul țării. În județul Hunedoara, de exemplu, numărul donatorilor a scăzut anul acesta cu 15% față de 2016, în condițiile în care cererea în prima parte a anului a crescut cu circa 40%.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a donat sânge la Centrul Mobil de Donare de Sânge din Piaţa Universităţii și a primit carnet de donator. "Mulţi dintre donatorii voluntari privesc acest ajutor nepreţuit ca pe o datorie morală şi aleg să doneze sânge în mod regulat. La nivel global au loc peste 112,5 milioane de donaţii de sânge. Din păcate, în România mai puţin de 2% dintre adulţi aleg să fie donatori. Este un procent mult prea mic raportat la urgenţele medicale, la numărul celor care au nevoie de transfuzii de sânge pentru salvarea vieţii sau pentru tratarea afecţiunilor, dar şi la numărul mare de donatori voluntari din celelalte state europene", a susţinut Florian Bodog, precizând că a donat sânge de mai multe ori. El a subliniat că cele mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că majoritatea transfuziilor de sânge se îndreaptă către copii aflaţi în suferinţă şi către vârstnici.

Donatorii de sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni o intervenţie chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, renale, psihice, hepatice, endocrine.

 

 

×