x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bunele Maniere: Cum se salută corect

Bunele Maniere: Cum se salută corect

18 Oct 2018   •   20:50
Bunele Maniere: Cum se salută corect

Salutul este esenţial în stabilirea unor relaţii interumane sănătoase. Oamenii nu trebuie priviţi în funcţie de clasa socială căreia îi aparţin sau în funcţie de nivelul profesional, spune cartea Bunelor Maniere. Acesta are în compoziţia corpului sau în ţinută o mulţime de nuanţe care-i modifică sau îi completează sensul. Un simplu salut poate demonstra cuiva în ce măsură îl stimezi, dacă ştii să-i adaugi un mic gest. Iată câteva din regulile de bază:

Când salutăm primii

  • bărbatul salută mai întâi o femeie, chiar dacă este mai tânără

  • tinerii îi salută pe cei mai în vârstă;

  • noul venit pe cei care sunt deja adunaţi;

  • inferiorul pe superiori.

 

Cum salută un bărbat? Când întâlnește o doamnă, bărbatul salută primul, încetează să mai fumeze și-și scoate mâna din buzunar. În general, salutul înseamnă să-ți scoți pălăria, aproximativ cu doi metri înaintea întâlnirii, să o înclini ușor, privind fără insistență în ochii persoanei salutate, iar apoi să îți pui pălăria la loc pe cap. Ridicarea pălariei se face întotdeauna cu mâna opusă părții în care se găsește persoana salutată.

Cum salută o femeie? Dacă se întâlnesc două persoane de același sex, cea tânără salută pe cea mai în vârstă. Salutul se face însoțit de un ușor surâs și de o scurtă înclinare din cap. În țările anglo-saxone, femeia salută prima, pentru a-l autoriza astfel pe domnul întâlnit să o salute. În Europa continentală domnul salută, doamna răspunde. Două persoane de același sex și de aceeați vârstă se salută simultan.

Salutul verbal

Dacă întâlnim rude, prieteni, sau cunoștințe apropiate, vom da Bună ziua! chiar dacă nu ne oprim pentru o conversație. Nu trebuie să spunem numele persoanei pe care o întâlnim. Dacăvorbim despre un director al unei mari companii sau despre un ofiter, aceștia se pot adresa subalternilor pronunțându-le numele, gest ce va echivala cu un compliment. Se vor evita formulele de tipul: Hello! sau Ciao! sau Adio! permise doar adolescenților.

Strângerea mainii se practică mai ales când cele două persoane care se întâlnesc urmează să se oprească și să stea puțin de vorbă. Este o formă de salut care datează din antichitate și care este încărcată de un simbolism profund. Să saluți pe cineva strângându-i mâna este un semn de mare stimă.

 

 

×
Subiecte în articol: bunele maniere