x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cadariu: Copiii de la "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic fac progrese vizibile; unul va fi externat

Cadariu: Copiii de la "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic fac progrese vizibile; unul va fi externat

23 Feb 2016   •   14:09
Cadariu: Copiii de la "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic fac progrese vizibile; unul va fi externat

Cei şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt bine şi fac progrese vizibile, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

"Copiii sunt mai bine, fac progrese vizibile. Părinţii cu care am vorbit sunt încrezători, medicii îşi fac datoria. Fac apel la responsabilitate şi le mulţumesc pentru efort", a declarat ministrul într-o conferinţă de presă la Spitalul "Marie Curie".

Şeful Secţiei de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean, a precizat că unul dintre copii va pleca marţi din spital, urmând să revină la control.

"Dintre cei şapte copii care sunt încă în spital la momentul actual, unul va pleca acasă. Este vorba de unul dintre copiii internaţi pe Secţia de Nefrologie. Alţi doi au întrerupt procedurile de dializă în cursul zilei de astăzi. Faţă de ziua de ieri nu mai avem decât trei copii dializaţi, în care includem şi copilul de la Terapie intensivă. Ceilalţi copii, în funcţie de cum evoluează procedurile acestea tehnice de scoatere a cateterului şi de introducere a alimentaţiei şi a celorlalte recomandări pentru externare, vor pleca probabil în zilele următoare. Copilul care va fi externat astăzi este o fetiţă care are un an şi lună", a explicat medicul.

Potrivit medicului Bălgrădean, lucrurile merg bine şi pentru copilul internat la Terapie intensivă.

"Lucrurile merg bine şi pentru cel din Terapie intensivă, care a început uşor să îşi dea drumul la diureză. Problemele sunt legate de alimentaţia pe cale orală, este încă alimentat pe sondă naso-gastrică. În momentul în care va primi alimentaţie pe cale orală, sigur că lucrurile vor începe să meargă din ce în ce mai bine", a susţinut şeful de secţie.

Potrivit acesteia, este devreme ca medicii să se pronunţe dacă aceşti copii vor rămâne cu sechele.

"Este foarte devreme să stabilim în acest moment, în care nici nu s-a încheiat bine boala acută, care ar fi semenele de progresie a bolii renale pe viitor. Sunt lucruri pe care le urmărim, cunoaştem aceste lucruri şi din cazurile pe care le-am avut anterior. În funcţie de ceea ce se vede la controale se va stabili dacă există sau nu un impact asupra funcţiei renale. Apropo de durata dializei la aceşti copii, la cei la care s-a suprimat deja dializa, ea nu s-a încadrat în parametri în care să ne facă teamă pentru nişte sechele renale viitoare. Pentru cei care sunt încă cu proceduri de dializă, monitorizăm cu atenţie acest lucru, ştiut fiind că în general peste 20 de zile de dializă reprezintă un semnal de atenţie pentru tot ceea ce înseamnă pe viitor funcţia renală a acestor copii", a arătat medicul. AGERPRES

×