x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Campania de donare de sânge lansată de Crucea Roşie

Campania de donare de sânge lansată de Crucea Roşie

de Monica Cosac    |    18 Mai 2017   •   14:10
Campania de donare de sânge lansată de Crucea Roşie
Sursa foto: ninsiri/Getty Images/iStockphoto

Numărul donatorilor scade semnificativ în perioadele cu zile libere, iar criza de sânge din spitale se acutizează. Pentru a evita o astfel de situaţie, Crucea Roşie Română şi-a propus să crească stocurile de sânge din Centrele de Transfuzie Sanguină din ţară, înainte de mini-vacanţa de Rusalii, demarând o campanie de donare de sânge împreună cu Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină şi Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Bucureşti.

Campania “N-avem sânge” se desfăşoară în perioada 16-31 mai, în mai multe judeţe din ţară. În cele două săptămâni, peste 100 de voluntari ai Crucii Roşii vor fi pe străzile din Bucureşti, Ploieşti, Alexandria, Târgovişte şi Buzău şi vor informa oamenii cu privire la necesarul de sânge din România. Totodată, ei vor face cunoscute condiţiile pe care trebuie sa le îndeplinească o persoană pentru a dona sânge şi etapele procesului de donare.

“Zilele libere de la începutul lunii iunie (n.r - mini-vacanţa dintre 1 şi 5 iunie 2017) sunt o provocare pentru Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Pentru că numărul persoanelor care se prezintă să doneze sânge scade foarte mult în zilele libere, devine dificil de asigurat necesarul de sânge pentru spitale. Campania de promovare a donării de sânge lansată de Crucea Roşie Română în Bucureşti şi în judeţele din proximitate este un ajutor foarte important pentru noi”, a spus dr. Doina Goşa, directorul CTS Bucureşti.

“Ne dorim ca cetăţenii să răspundă la chemarea noastră şi să salveze vieţi. Pot face acest lucru donând sânge atât la Centrele de Transfuzie Sanguină, cât şi la centrele mobile de sânge”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română.

Pentru acţiuni rapide de donare, Centrul Mobil de Donare de Sânge din Bucureşti se va deplasa pe 29 mai în Ploieşti (în parcarea Palatului Administrativ între orele 9.00 şi 14.00); pe 30 mai, în Alexandria (în parcarea Platoului Administrativ de lângă Prefectură, între 9.00 şi 14.00), iar pe 31 mai, în Târgovişte (Platoul Prefecturii, între 9.00 şi 14.00).

Statisticile arată că la fiecare 3 secunde o persoană are nevoie de sânge. În medie, în România, este nevoie de 500.000 de unităţi de sânge anual şi doar 2% din populaţie donează, în timp ce media europeană este de 10%.

 

Cei 450 de ml de sânge pe care îi donează o persoană pot salva trei vieţi.

×
Subiecte în articol: donare de sange