x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Campanie de depistare a TBC

Campanie de depistare a TBC

de Monica Cosac    |    21 Noi 2018   •   13:50
Campanie de depistare a TBC

De foarte mulţi ani, tuberculoza este o problemă majoră de sănătate publică în România, unde se înregistrează cea mai mare incidență a bolii dintre toate țările Uniunii Europene. În acest context, aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de screening al tuberculozei cu ajutorul unei unităţi medicale mobile (foto), în cadrul primei campanii de depistare activă a acestei maladii, prin proiectul E-DETECT TB, derulat la nivel european în țări precum: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România, Suedia.

Acest proiect urmăreşte în special grupurile de populaţie vulnerabilă: persoane private de libertate, persoane fără adăpost, populaţie romă, utilizatori de droguri, populaţii foarte sărace, cu acces limitat la asistenţă medicală. În aceste categorii, incidența tuberculozei este de până la 7,5 ori mai mare decât media înregistrată în populație, per total.

Unitatea medicală mobile este dotate cu echipament imagistic și de diagnostic molecular, iar examinările vor fi realizate de către specialiști din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) din România.

În urma unui consult medical, suspecţilor de tuberculoză li se vor face testări ce includ examene radiologice și examene de spută.

×
Subiecte în articol: tbc depistare e-detect tb