x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Care sunt explicațiile lui Bodoc în privința imunoglobulinei

Care sunt explicațiile lui Bodoc în privința imunoglobulinei

08 Mar 2018   •   21:40
Care sunt explicațiile lui Bodoc în privința imunoglobulinei

Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a scris joi, pe Facebook, că MS a întreprins toate demersurile legale agreate împreună cu partenerii de dialog pentru rezolvarea situaţiei imunoglobulinei şi a amintit că a eliminat taxa clawback însă companiile "nu şi-au onorat partea lor din înţelegere, ceea ce a dus la cronicizarea problemei". 

"Constat cu tristeţe că, nici după 28 de ani de la căderea comunismului, nu am reuşit să scăpăm complet de meteahna de a ne demoniza liderii odată ce aceştia nu mai sunt în funcţie. Am simţit asta pe propria piele, fiind făcut ţapul ispăşitor pentru criza de imunoglobulină. Pentru cei care au interesul şi răbdarea de a asculta şi punctul meu de vedere, doresc să prezint următoarele date care înlătură acuzaţiile nefondate care mi se aduc: am avut discuţii şi întâlniri atât cu asociaţiile pacienţilor, cât şi cu reprezentanţii industriei farmaceutice pentru a rezolva problema imunoglobulinei. În urma acestora, Ministerul Sănătăţii a întreprins toate demersurile legale agreate împreună cu partenerii de dialog pentru rezolvarea situaţiei. Am eliminat inclusiv taxa clawback, însă companiile nu şi-au onorat partea lor din înţelegere, ceea ce a dus la cronicizarea problemei", a afirmat Bodog. 

Potrivit acestuia, stocurile de imunoglobulină achiziţionate de UNIFARM şi puse la dispoziţia spitalelor au fost utilizate în cazurile celor grav bolnavi, internaţi în secţiile de Terapie Intensivă. 

În ceea ce priveşte cererea distribuitorului Torus Pharma, în vederea eliberării unei Autorizaţii pentru Nevoi Speciale pentru imunoglobulina umană, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a transmis public decizia sa, scrie Bodog. 

"Citez din comunicatul instituţiei abilitate să autorizeze sau nu un medicament pentru pacienţii români: "originea non-europeană a produsului nu poate oferi garanţii asupra îndeplinirii criteriilor de siguranţă şi calitate impuse în cazul produselor din Uniunea Europeană, iar autorizarea prin procedura pentru nevoi speciale nu permite în acest caz (condiţiile OMS 85/2013) o evaluare suficientă din punct de vedere al siguranţei şi calităţii plasmei utilizate pentru procesul de fabricaţie şi nici a procesului de fabricaţie a medicamentului". De asemenea, ANMDM precizează că, în acest caz, "o testare punctuală a produsului finit nu ar putea acoperi toate aspectele menţionate anterior şi nu ar putea garanta, în totalitate, calitatea produsului", a scris Bodog, citând ANMDM. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Florian Bodog imunoglobulina