x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Câţi paşi trebuie să facem zilnic

Câţi paşi trebuie să facem zilnic

26 Iun 2019   •   20:30
Câţi paşi trebuie să facem zilnic

Deşi specialişti susţin că pentru a avea o sănătate de fier trebuie să facem cel puţin 10.000 de paşi în fiecare zi, o activitate destul de chinuitoare pentru un om obişnuit, cele mai recente studii arată că ne putem menţine în formă optimă chiar şi cu 5.000 de paşi în 24 de ore.

Unul dintre studiile amintite mai sus a analizat 17.000 de femei cu vârsta medie de 72 de ani. La finalul acestuia s-a demonstrat că femeile care au efectuat doar 4.400 de paşi şi-au redus riscul decesului cu până la 41%: „Mesajul nostru nu este un mesaj nou: activitatea fizică este bună pentru toată lumea. Ce este nou şi izbitor este legat de cât de puţin efort trebuie să facem pentru a face o diferenţă”, spune autorul principal al studiului, dr. Lee, profesor de medicină la Harvard. Un alt studiu arată că o plimbare de 45 de minute „în ritm maraton” creşte numărul celulelor sistemului imunitar.

Ce trebuie să faci

Specialiştii sugerează, pentru a ajunge la 5.000 de paşi fără efort, activităţi precum parcarea cât mai departe a maşinii, alegerea scărilor în locul liftului, mişcarea în timpul pauzelor publicitare la televizor, joaca cu nepoţii sau plimbarea animalului de companie.Toţi aceşti paşi pot monitorizaţi uşor cu ajutorul unui tracker de activitate sau chiar o aplicaţie direct din telefonul smartphone.

Beneficiile mersului pe jos

  • Combate obezitatea. Medicii de la Harvard School of Plublic Health au demostrat că tendinţa genetică spre îngrăşare se diminuează cu 50 % cu ajutorul mersului pe jos.
  • Ţine sub control diabetul. Pentru cele mai bune rezultate începeţi cu 30 de minute de plimbare, adică 2.400 de paşi şi ajungeţi la 77 de minute, adică la 6.400 de paşi.
  • Combate accesele de foame cauzate de stres. Se recomandă să meditaţi, să dormiţi bine şi să faceţi cel puţin 10.000 de paşi pe zi. Plimbările lungi declanşează secreţia de endorfine, diminuând în acelaşi timp nivelul cortizonului din organism.

Mersul prin apă este un regulator excepţional al tensiunilor emoţionale, nervoase şi fizice. Apa permite gleznelor să scape de o parte a greutăţii corpului, ceea ce uşurează durerile articulare, ajută la circulaţia sângelui şi uşurează senzaţia de picioare grele.

 

×