x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cazul Florin Busuioc ar putea schimba legislaţia

Cazul Florin Busuioc ar putea schimba legislaţia

de Monica Cosac    |    09 Noi 2018   •   16:21
Cazul Florin Busuioc ar putea schimba legislaţia

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov și coordonator de rezidențiat în chirurgie plastică, cere Ministerului Sănătății modificarea legislației după intervenţia în cazul actorului Florin Busuioc.

Deoarece rezidenţii nu au atestat de liberă practică şi nu au voie să opereze singuri, în lipsa unui specialist, chiar dacă intervenţia lor ar putea salva viaţa cuiva, medicul propune „să adoptăm și în România modelul european avansat de acordare succesivă de competențe, și implicit, recunoscute oficial ca responsabilități profesionale, medicilor rezidenți”. Astfel, „reintroducerea log-book-ului («registrul» activității reale a rezidentului), care ar putea certifica nivelul de competență obligatoriu de atins la un moment dat de fiecare medic rezident” este necesară şi trebuie „să se întâmple cât mai curând”, consideră dr. Grigorescu, chiar dacă asta „va genera, de asemenea, scoaterea din zona confortabilă a unora dintre conducătorii de rezidențiat, care vor trebui să „dea pacienți” în deplină responsabilitate rezidenților, evident, pe care să-i supervizeze personal!”.

Reacția medicului Dan Grigorescu vine după ce în presă s-a speculat că actorul Florin Busuioc, care a suferit un infarct marți seară, la Craiova, ar fi fost operat doar de medici rezidenţi, lucru care este ilegal în România, în acest moment. Informația a fost infirmată, ulterior, de ministrul Sorina Pintea, care a precizat că rezidentul la care s-a făcut referire în mass media a făcut parte dintr-o echipă de trei medici, între care doi specialişti cardiologi.

„Doamnă Ministru al Sănătății, a sosit momentul unei mari schimbări de paradigmă pe care s-o determinați și s-o girați instituțional, cu implicarea Parlamentului (căci vor fi necesare schimbări ale unor prevederi legislative) și a reprezentanților de la nivel național ai Colegiului Medicilor”, spune dr. Dan Grigorescu, SJU Braşov

 

×
Subiecte în articol: Florin Busuioc