x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce nu trebuie să mănânci când ai ulcer gastric

Ce nu trebuie să mănânci când ai ulcer gastric

19 Dec 2019   •   19:30
Ce nu trebuie să mănânci când ai ulcer gastric

Suferinzii de ulcer trebuie să ţină o dietă specifică: să renunţe la alimentele prăjite, care irită mucoasa stomacului, şi să dea prioritate celor fierte, coapte sau preparate la grătar. Până la urmă, nu este atât de greu!

 

Dieta nu trebuie să conţină crudităţi -  fructe verzi sau legume proaspete. Dacă boala e în stadiu incipient, se pot introduce în meniu, în cantităţi mici, fructele bine coapte şi cu fibre moi: caise, banane, pepene verde sau galben. Nu sunt indicate fructele oleaginoase - alunele, nucile, migdalele, fisticul. Ne este indicat nici fructul de avocado. Morcovii, roşiile, fasolea verde, dovleceii, cartofii - toate aceste legume trebuie gătite înainte de a fi consumate. Asta înseamnă fierte, coapte sau preparate la abur. E mai bine să eviţi mâncărurile cu varză sau conopidă.

Cartea recomandată e cea albă - peşte, pui (fără pieliţă), curcan. E de evitat carnea de porc, de raţă, de gâscă (carnea de vită trebuie să fie bine preparată şi consumată în cantităţi rezonabile). Afumăturile, mezelurile, pastrama nu au ce căuta în farfuria unui suferind de ulcer.

Lactatele pot fi introduse în meniu dacă sunt degresate. Un iaurt natur, dacă e bine suportat, poate fi de ajutor, dar evită smântâna şi brânzeturile grase, sau cele cu mucegai.

Dacă îţi place pâinea, optează pentru cea uscată sau prăjită. Încearcă să te abţii de la dulciuri cu cremă şi ciocolată, gogoşi, produse de patiserie şi de tip fast food, snacksuri. Abţine-te şi de la alcool, cafea, băuturi carbogazoase, băuturi foarte reci.

 

Nu renunţa la condimente

Nu e nevoie să renunți la toate condimentele, însă foloseşte-le doar pe cele care nu îți irită mucoasa stomacală. Poţi adăuga verdeţuri fin tocate (pătrunjel, mărar) în supe sau ciorbe. Ai voie să-ţi condimentezi mâncarea şi cu ierburi aromatice - tarhon, busuioc, cimbrişor. Nu utiliza însă piper, boia iute, ghimbir, cuişoare. Acreşte-ţi mâncărurile, dacă simţi nevoia, dar nu cu oţet, ci cu zeamă de lămâie.

Dacă ţi-e poftă când şi când de puţină ceapă sau usturoi - care în mod normal sunt interzise - , lasă-le să se înăbuşe înainte de a le adăuga în mâncare (usturoiul poate fi lăsat să se marineze în ulei de măsline).

 

 

×
Subiecte în articol: ulcer gastric