x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce poţi face prin gospodărie cu cenuşă de lemn

Ce poţi face prin gospodărie cu cenuşă de lemn

06 Noi 2019   •   21:10
Ce poţi face prin gospodărie cu cenuşă de lemn

Faci foc în sobă cu lemne sau ai obiceiul să prepari grătare la foc deschis, în curte? Colectează cenuşa rezultată, fiindcă îţi poate fi de folos în gospodărie. De la îngrăşământ pentru plante la agent de curăţare, praful gri are o mulţime de utilizări.

 

Cenuşa de lemn este un îngrăşământ foarte bun pentru peluză, fiindcă e bogată în minerale: conţine 10-25% calciu, 1-4% magneziu, 5-15% potasiu şi 1-3% fosfor. Un cocteil nutritiv minunat! Presară cenuşa direct peste gazon, în cantitate mică. Praful este foarte bun şi pentru a fertiliza răsadurile de roşii, dacă îl adaugi în cantitate mică la baza plantei.

Dacă îţi place să foloseşti produse bio pentru curăţare, cenuşa de lemn este ingredientul perfect. Într-un recipient, pune cenuşă în cantitatea dorită şi adaugă apă, cât să se formeze o pastă densă. Înmoaie buretele umed în pasta respectivă şi poţi degresa vasele, cratiţele, faianţa sau chiuveta. Pasta respectivă curăţă cu succes şi geamurile, şi urmele lăsate de pahare pe mobilierul din lemn. Este excelentă şi pentru a reda strălucirea tacâmurilor din inox sau argint. Pentru a te asigura că poţi curăţa şi cele mai fine suprafeţe fără să le zgârii, ai grijă să cerni cenuşa înainte de-a o combina cu apă.

Şi, pentru că tot ne pregătim de iarnă, cenuşa este bună contra poleiului. Presar-o peste porţiunile alunecoase. Este eficace şi pentru a combate mirosurile neplăcute. Pune cenuşă într-un săculeţ de pânză sau într-o bucată de cârpă, pe care o legi apoi bine, ca pe-o bocceluţă, şi o laşi lângă pantofii rău mirositori.

Alungă dăunătorii

Plantele care sunt infestate cu afide (păduchi microscopici) sau cu alte insecte mici pot scăpa de dăunători cu praful gri. Udă uşor frunzele şi presară peste tot cenuşă cernută în prealabil. Lasă să acţioneze peste noapte şi clăteşte a doua zi cu apă proaspătă. La baza tufelor de trandafiri, cenuşa, aplicată în cercuri largi, alungă melcii şi limacşii. Cenuşa, presărată la baza pomilor fructiferi - piersici, caişi, cireşi - are acelaşi efect benefic de îndepărtare a insectelor dăunătoare.

Pasta pentru curăţare, obţinută din cenuşă şi apă, este abrazivă. Prin urmare, foloseşte-o cu grijă când cureţi suprafeţe care se pot zgâria uşor - şi foloseşte mănuşi de protecţie.

 

 

 

×
Subiecte în articol: cenusa