x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce să mănânci în postul Crăciunului

Ce să mănânci în postul Crăciunului

26 Noi 2019   •   18:50
Ce să mănânci în postul Crăciunului

Deși postul Crăciunului este mai lejer decât cel al Paștelui întrucât există mai multe dezlegări la pește și vin, este bine să nu uităm că acesta înseamnă mai mult decât renunțarea temporară la alimentele de origine animală și eliminarea toxinelor din organism. Postul reprezintă mai ales curățire fizică și spirituală, iertarea celor care ne-au greșit, rostirea rugăciunilor, respectarea datinilor timp de 40 de zile înainte de nașterea Mântuitorului.

Pe timpul postului nu se mănâncă produsele din carne, ouă, lactate. Potrivit tradiției, marți și joi este dezlegare la ulei și vin, iar sâmbăta și duminica se poate consuma și pește.

Luni, miercuri și vineri se consumă alimente fără untdelemn.

Produsele recomandate sunt cele de origine vegetală, îndeosebi ciupercile, fasolea, năutul, lintea, mazărea, semințele, spanacul, avocado, varza călită, conopida, brocolli, cartoful, cerealele cu lapte de soia ori de migdale, fructele.

Evită să mânânci însă prea multe paste, pâine, cartofi, pentru că sunt sărace în proteine, în schimb conțin carbohidrați, fapt ce va duce la acumularea de kilograme în plus.

Respectă mesele principale ale zilei și evită postul negru.

Nu prăji alimentele, este de preferat să le mănâni fierte sau la cuptor. Fructele și unele legume pot fi consumate și crude.

Renunță, pe cât posibil, la dulciurile procesate, dar acest lucru este valabil și atunci când nu ții post.

Când se termină această perioadă, încearcă să faci o tranziție lentă, de câteva zile, către mâncarea de origine animală pentru a nu avea probleme de sănătate și digestie.

Copiii și adolescenții, femeile însărcinate, bolnavii de afecțiuni cronice nu este indicat să țină post. O dietă dezechilibrată poate duce la deficit de calciu, vitamina D, vitamina A, fier.

Mâncăruri de post

Cele mai recomandate în această perioadă sunt sarmalele din soia în foi de varză, mâncărurile de ciuperci și de fasole, salata de crudități, brânza tofu, cartofi cu soia, ghiveciul de legume, zacusca, drobul din soia, chiftele din cartofi sau orez.

×
Subiecte în articol: post mancare