x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce te faci în cazul în care copilul tău este un hărţuitor online?

Ce te faci în cazul în care copilul tău este un hărţuitor online?

09 Oct 2016   •   12:07
Ce te faci în cazul în care copilul tău este un hărţuitor online?
Sursa foto: pixabay.com

Un apel de urgenţă de la şcoală anunţă: copilul tău este implicat în cazuri de calomniere online. Doreşti să afli cine este cel care se ia de fiul sau fiica ta, dar afli că de fapt el este cel vinovat. Poate fi un scenariu teribil şi te poate pune pe gânduri ca părinte şi să te întrebi unde ai greşit.

Cu un număr crescând al victimelor hărţuirii online, există automat un număr mare de inculpaţi. S-au descoperit metode prin care părinţii pot fi ajutaţi în înţelegerea acestui fenomen, a lumii internetului şi a tehnologiei pe care proprii lor copii o folosesc.

Copiii sunt capabili să navigheze  pe internet, pe reţelele sociale şi să descarce aplicaţii cu viteza luminii, fără să se gândească la consecinţe şi fără să fie conştienţi de complicaţiile care pot decurge din ceea ce postează şi partajează cu prietenii lor. Două treimi din elevii de gimnaziu au recunoscut că le-a fost mult mai uşor să spună ceva dur, sau să jignească online decât faţă în faţă, relatează publicaţia The Guardian.

Cercetările online în ceea ce priveşte termenul de „cyberbulling” (în traducere liberă înseamnă "hărţuire, calomniere online") sunt mai accentuate în această perioadă, dat fiind că a început anul şcolar, iar copii îşi vor etala noile smartphone-uri, sau cei care nu au avut până acum, vor intra în lumea social-media şi se vor simţi independenţi şi liberi să facă orice îşi doresc pe internet. Din această cauză, agresiunea nu mai are loc în curtea interioară, sau la porţile şcolii, ci luptele se duc online, unde comentariile au forte mari audienţe şi tot mai mulţi complici. În plus, înainte atacatorii trebuiau să aştepte pauzele dintre ore, sau să iasă de la şcoală pentru a face asta şi mai aveau dezavantajul de a fi recunoscuţi. Pe internet, pot ataca la orice oră din zi sau din noapte şi pot fi anonimi prin crearea de conturi sub nume false, care nu ai nicio legătură cu realitatea, reuşind astfel să facă orice îşi doresc.

În cazul în care părinţii află, sau copiii recunosc faptele, recomandarea este să nu exagereze, sau să devină agresivi. Trebuie să se lucreze împreună la remedierea situaţiei şi la împăcarea ambelor tabere, contactându-i pe cei care au fost ţinta atacurilor. Este posibil ca multora dintre copii să le fie dificil să discute şi să se deschidă în faţa părinţilor. În aceste situaţii, trebuie trataţi cu răbdare şi informaţi că pot avea parte de ajutor specializat.

Pentru a preveni extinderea acestui fenomen, este vital ca părinţii să fie interesaţi de viaţa digitală, online a copiilor lor, ce aplicaţii folosesc, pe ce site-uri intră şi ce postează pe reţelele de socializare. Explicaţi cât de important este să gândească înainte să posteze ceva sau să spună ceva online, dar care nu ar spune niciodată persoanei în faţă. Apropiaţi-vă mai mult de copiii dumneavoastră şi întăriţi relaţia cu aceştia.

 

 

×