x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cifre dramatice din trafic: În România unul din cinci şoferi a condus, sub influenţa alcoolului cel puţin o dată

Cifre dramatice din trafic: În România unul din cinci şoferi a condus, sub influenţa alcoolului cel puţin o dată

17 Oct 2017   •   15:03
Cifre dramatice din trafic: În România unul din cinci şoferi a condus, sub influenţa alcoolului cel puţin o dată

Şi nu vorbim numai despre şoferi distraşi ci şi despre pietoni lipiţi de ecranele telefoanelor mobile. Sunt rezultatele îngrijoratoare ale unui sondaj online realizat în cadrul campaniei naţionale „FII TREAZ LA VOLAN!".

Conducem mult dar... ne lipseşte educaţia rutieră. Aceasta este concluzia specialiştilor despre ceea ce se întamplă pe străzile din România. Peste 8,000 de persoane, majoritatea cu vârste de până în 25 de ani, au participat la un nou sondaj care confirmă acest lucru.

Două treimi dintre şoferii români vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc, fără a folosi un handsfree. Iar 40% dintre ei recunosc că poartă discuţii prin mesaje.

Există însă un obicei şi mai periculos. Aproape 1 din 5 şoferi a condus sub influenţa alcoolului cel puţin o data. Oboseala creşte şi ea riscul unui accident. Deşi jumătate din şoferi au spus că rare ori se simt obosiţi pe drum, 8% au recunoscut ca au aţipit în faţa volanului.

Nici pietonii nu sunt fără vină... 70% dintre ei nu s-au ferit să spună că, ocazional, traversează neregulamentar. În plus, se lasă distraşi de tehnologie şi recunosc că scriu mesaje şi se joacă pe telefonul mobil, în loc să fie atenţi la drum. În 2015, 1 din 5 accidente grave ar fi fost provocat nu de şoferi... ci de pietoni indisciplinaţi.

Specialiştii în siguranţa rutieră îi încurajeze pe participanţii din trafic să fie mai atenţi şi mai alerţi. Câteva schimbări mărunte ar putea face şoselele din România locuri mai sigure.Observator.tv

×
Subiecte în articol: soferi bauti